sobota 14. března 2020

Temné puto 18




Noah zavolal Gavinovi a Emerymu, aby sa okamžite stiahli na ostrov. Kristina celé popoludnie upokojovala rozrušenú Erin. Uistila ju, že mužov nezabili, len nedodala, že to asi budú musieť urobiť, aby zaistili vlastné prežitie.


Večera prebehla rýchlo a v napätí. Nikto nechcel tlačiť na Erin, keď niekoľkokrát zopakovala, že si nespomína na žiadneho Salvatora, Britániu ani údajných trinásť rokov, ktoré spolu mali stráviť.
Kristina sa nedokázala pozerať na jej strápený výraz a pridala jej do krvi silné sedatíva. Keď ich sestra zaspala, starší súrodenci sa ustarostene zišli v obývačke, aby vyriešili vzniknutú situáciu.

Salvator udrel do mreží, ale tie sa ani nehli. Cely boli stavané pre upírov – nepreniknuteľné. Tri kamenné steny a jedna zaistená pevnou oceľou. A navyše blokovali jeho aj Conorovu mágiu.
„Will a Zoe niečo vymyslia,“ uistil ho Conor. „Ak sa včas nevrátime, pochopia.“
„Videl si jej výraz?“ zúfal si kráľ. „Ako sa bála? To nie je žena, ktorá ma uprostred noci ohrozovala vykosťovacím nožom!“ Prehrabol si vlasy. Vedel, že si zrejme nebude nič pamätať, ale tento tieň nemal s jeho Erin nič spoločné.
Conor sedel na posteli s hlavou v dlaniach. „Čo takto rozčuľovať sa nad tým, že nie je jediná Pramatka? Očividne prežila celá rodina.“
Salvatorovi to bolo výsostne ukradnuté, aj keby ich bola celá armáda. „Ak mi vrátia Erin, pokojne ich budem uctievať.“
„Myslíš, že je náhoda, že sa im objavila priamo na prahu? Bez spomienok?“
Taký naivný nie je. „Myslím, že ak bola u Juliusa ako predpokladáme, má s tým niečo spoločné ten všetečný operenec Carys a len čo ju dostanem do rúk, pristrihnem jej krídelká!“ Začal sa prechádzať sem a tam.
„Salvator, na chvíľu sa zamysli,“ prosil ho Conor v náprotivnej cele. „Zabijú nás, lebo o nich vieme. Ešte ti to nedošlo?“
Kráľ mávol rukou. „Asi je to blbý čas prízvukovať im, že o Erin vie celý náš svet, čo?“
„Myslia si, že by sme sa proti nim postavili. To je logický strach.“
Salvator sa oprel o mreže. „Ktokoľvek by sa pokúsil ísť po nich, musí prejsť cezo mňa,“ zašepkal hrozivo. „A buď si istý, že na svojej strane budem mať veľkráľov a celé svoje kráľovstvo. Mojej kráľovnej nikto neskriví ani vlások na hlave!“
Conor pobavene pozrel na svojho kráľa. „Akosi rýchlo si sa zmieril s možnosťou, že bude kráľovná.“
Salvator sa usmial. „Myslím, že ňou je už trinásť rokov, len sme si to nevšimli.“
Mladší upír si odovzdane vzdychol. „Vždy keď sme niekam odchádzali, prosila ma, aby som na teba dal pozor,“ priznal.
Ako inak. Nemohol uveriť, že si nikdy tieto drobnosti nevšímal. „Neodídem bez nej, Conor. Je moje všetko.“


Kristina sa plesla po čele a otočila sa v kresle k bratom. V pracovni mali zapnutý prenos zo štyroch ukrytých kamier v celách aj s mikrofónmi. „Čo urobíme?“ zastonala.
Emery, Gavin aj Noah sa odrazu cítili nepríjemne, že by mali zabiť muža, ktorý tak hovoril o ich sestre. A toľko riskoval.
„Ako sme si mohli nevšimnúť, že o nás, teda aspoň o nej upíri vedia? Správu o existencii Praotcov a Pramatiek by mali prijať aspoň s miernou panikou.“ Gavin bol takmer sklamaný.
„Veľa vecí tu nedáva zmysel. Kde vyrástla? Prečo od tak mladého veku žila s ním?“ Emery priblížil kameru na Salvatora. „Nepripadá mi ako pedofil.“
„Pozná odpovede, ktoré potrebujeme. Možno by sme sa s ním mohli dohodnúť,“ navrhla Kristina. „Keď už teda nemá zmysel pokúšať sa o utajenie našej existencie.“ Čo je len ďalší veľký problém na obzore.
„Erin sa ho bála,“ pripomenul jej Noah. „Možno nemá spomienky, ale podvedome ustupovala. Niečo s ním nie je v poriadku.“
„Noah, ten upír je veľký ako hora a zabíja pohľadom,“ podotkla Kristina. „Aj ja by som sa ho bála. Je to prirodzená reakcia.“
„Tak prečo v nej nevyvolal spomienky?“ pridal sa na bratov stranu Emery. „Už si spomenula na veľa vecí. Napadlo ťa, že on môže byť ten, kto jej ublížil?“
„Existuje len jediný spôsob ako to zistiť.“ Vstala. „Dajte mi pár minút a vytiahnem to z neho.“

Salvatora odviedla do samostatnej, zvukotesnej miestnosti s jediným stolom a dvoma stoličkami. Nebránil sa a ona neplánovala použiť zbytočné násilie. Keď sa usadili, podala mu kópie všetkých testov, ktoré jej urobila. „Je skutočne naša sestra. Nevymysleli sme si to.“
Prečítal si každé jedno slovo a prezrel každý jeden vzorec. Potom zložku zavrel. „To vám nedáva právo ju tu držať.“
„A čo som mala robiť? Nechať upírku medzi ľuďmi? Bez vedomosti o vlastnom druhu?“ bránila sa. „Salvator, môžem ťa tak oslovovať?“
Prikývol. 
„Tušíš aké je to nájsť stratenú sestru po tom, čo sme desiatky rokov žili v presvedčení, že ju lovci zabili len čo vyšla z matkinho lona? Každý jeden deň sme sa obviňovali za jej smrť,“ prezradila mu zničene. „Nedržíme ju tu proti jej vôli. Ona nič iné nepozná.“
Salvator zaťal päste. „Jej domov je v Londýne. Má tam priateľov.“
„A čo jej nepriatelia? Asi u teba nebola celkom v bezpečí, čo?“
Vyceril zuby. „Erin šla poza môj chrbát,“ priznal. A len čo si spomenie, dostane za to na zadok, tým si slečna môže byť istá! „Vedela o svojom pôvode len pár dní a vyzvala Juliusa z Pergamonu na súboj výmenou za bezpečie celého môjho kráľovstva.“ A za ten čin ju bude naveky uctievať.
Kristina sa zamračila. „Ako mohla o svojom pôvode nevedieť?“
„Povedz mi svoju časť príbehu a ja ti poviem svoju,“ vyjednával ľadovo.
Zatla pery.
Salvator sa zasmial. „Bojíš sa? Aj tak nás nenecháš žiť, tak v čom je problém? Povedz mi, kde ste zlyhali vy a potom môžeš posudzovať moje zlyhanie. Pretože ja som neochránil dospelú ženu schopnú vykuchať tucet upírov a nepoškodiť si mejkap. Vy ste neochránili dieťatko,“ ryl do hlbokej rany.
Kristina celá zbledla a nezvládla jeho pohľad. Naozaj, čo môže stratiť? „A nebudeš predo mnou nič zatajovať?“
„Máš moje slovo,“ prikývol.
To jej stačilo. „Náš rod nikdy nevymrel. Keď sa proti nemu upíri vzbúrili, tých pár preživších z vedľajších línií ušlo a ukrylo sa. Nanešťastie ušli do stále nehostinnej Škandinávie. Tam umreli na nedostatok potravy a slnečné žiarenie. Môj rod bol jediný, ktorý prežil a otec bol jeho jediným potomkom. Mama bola bežná upírka. Našťastie gény Zatratených sú dominantné a zdedilo ich každé z detí. Žijeme mimo radar, ale vieme o upíroch všetko.
Čo sa týka Erin, niekto potlačil jej upírske znaky, čo sa prejavilo v spaľovaní vlastnej krvi telom. Keď som jej dala krv orálne, opäť sa vrátila do normálu. Relatívne. Dokonca si začala spomínať. Vie ako sa volá, čo študovala, koľko má rokov. A hovorí viacerými jazykmi.“
Salvator celý napätý počúval. Takmer sa povracal, keď mu Kristina do detailov porozprávala hrozné detaily Erininho narodenia. Keby tých lovcov dostal do rúk, vykašle sa na Deklaráciu upírov a bude mučiť, pomaly, bolestivo a neľútostne. A bol presvedčený, že veľkráli by nielenže toto porušenie ignorovali, oni by sa aktívne pridali.
Keď upírka skončila, oprela sa o stoličku a rozdýchavala svoj príbeh. Nikdy si nemyslela, že ho niekedy bude musieť prerozprávať. Bolelo to viac, než čakala.
„Mrzí ma to,“ povedal Salvator úprimne. „Takéto niečo sa nemá stať nikomu, ani Zatrateným.“
Neprítomne prikývla. „Je rada na tebe, upír. Čím si, sakra, prešla Erin?“
Neveselo sa usmial. Keby len Kristina tušila, že život jej sestry šiel už odmalička od desiatich k piatim. „No začalo to v deň, keď som ju ako pannu v šestnástich uhryzol...“


Pár minút sa premenilo na pár hodín a keď sa poblednutá Kristina vrátila k bratom, zničene sa hodila do kresla a kopla do seba Whisky.
„Čo si zistila?“ naliehal Gavin.
„Jeden z nás musí ísť do Verony,“ prekvapila ich sebevražedným vyhlásením.
Vyvalili na ňu oči. „O čom to hovoríš? Upíri nás zabijú!“
Pokrútila hlavou. „Už o nás vedia.“ A zopakovala, čo sa dozvedela od Salvatora.  „Nerada to hovorím... ale budeš to tam musieť... vybaviť osobne, ak mi rozumieš.“
Gavin sa prudko nadýchol. Toto nedopadne dobre. „Kristina...“
Zdvihla ruku, aby ho umlčala. „Nemôžeme naďalej existovať, akoby sa nič nestalo. Upírsky svet vie o Erin. Nepotrvá dlho a dovtípia sa pravdu aj o nás.“ Odhodila pohár a napila sa Whisky priamo z fľaše.
„Si si tým istá?“
„Nie. Ale nič lepšie ma nenapadá.“
„A čo urobíme s tými upírmi?“ ozval sa Emery.
Stiahla celú fľašu a ani sa poriadne neopila. Niekedy vážne nenávidela upírsku odolnosť. „Dostanú poslednú šancu.“


Erin sa uprostred spánku pomrvila a vzdychla. Mala až príliš živý sen. Stála v ňom pred dverami obrovského sídla a žmúrila do tmy, v ktorej sa strácala príjazdová cesta.
„Som si istá, že sa im nič nestalo,“ prehovorila tínedžerka po jej boku.
„Cítim, že je zranený, Aislin,“ fňukla a trela si rameno a stehno. „Lovci sú chladnokrvní. Mal požiadať o posily.“
O pár minút sa konečne prihrnulo niekoľko áut. Začali z nich vystupovať upíri cucajúci krv. Tá im pomáhala s hojením rán.
Z toho najbližšie pri nej sa vypotácala známa postava. Salvator. Kríval a z rany na stehne mu vytekala krv. Na rameno si pritláčal kus látky, ktorý kedysi mohol byť tričkom.
Bez jediného slova k nej zamieril, drsne ju zhrabol zdravou rukou a odtiahol ju do svojej spálne. Tam ju surovo hodil na posteľ a hladne pozrel na jej krk.
Než sa spamätala, jeho zuby jej prenikli kožou a zaliala ju neuveriteľná bolesť.
Erin vykríkla a s trhnutím sa prebudila. Strnulo ležala v podobnej pozícii ako v sne a zrýchlene dýchala.
Za oknami začínalo svitať.
Do mysle jej pomaly prenikalo niekoľko spomienok, v ktorých Salvator zatínal zuby do jej kože a ona kričala bolesťou.
Roztrasene na seba hodila župan a zbehla schodiskom do salóna, kde našla Noaha pred televízorom.
„Ahoj maličká. Zobudil ťa hlad?“ opýtal sa s úsmevom.
Preglgla. „Chcem s ním hovoriť. S tým upírom. Salvatorom,“ vyhlásila.
Nesúhlasne zovrel pery. „Nie je to najlepší nápad.“
„Ja viem. Prosím. Môžeš ísť so mnou, ak chceš. Ale musím... proste musím.“
„Ak si to želáš,“ vzdychol a podal jej ruku. Odviedol ju k celám, kde na posteliach sedeli obaja upíri oproti sebe a postavil sa k stene pri vchode.
Podišla k mreži Salvatorovej cely. Celý sa rozžiaril a pribehol k nej. Tentoraz neustúpila. „To ty si mi ubližoval!“ obvinila ho. „Bral si si moju krv. Bolelo to!“ obvinila ho so slzami v očiach.
Oči sa mu rozšírili a previnilo zvesil plecia. „Erin, nie je to... nie je to tak, ako si myslíš.“
„Bol si to ty, alebo nie?“ naliehala.
„Ty si to tak chcela,“ povedal namiesto odpovede.
„Chcela som, aby si mi ubližoval?“
Uhol pohľadom. „Chcela si, aby som nestlmil tvoju bolesť.“
„Ale prečo si odo mňa vôbec pil? Bránila som sa, videla som to!“
Zúfalo jej pozrel do očí. „Nemal som na výber. Umrel by som. Erin, nikdy som ti nechcel ublížiť, prisahám.“
Odfrkla si. „Ubližoval si mi opakovane. A teraz si dovolíš tvrdiť, že som tvoja kráľovná? Aká patetická som musela byť, aby som súhlasila? To som ti od bolesti ani nedokázala odporovať?“
Každé jedno slovo sa mu zarývalo do srdca ako nôž namočený v kyseline. „Boli sme spolu šťastní,“ šepol.
Urobila krok vzad. Tento chlap je pre ňu cudzí človek a cítila k nemu len odpor a pohŕdanie. „Možno si bol šťastný len ty,“ zabila posledný klinec do jeho rakvy a odkráčala.
Noah len zničene pokrútil hlavou a nasledoval ju.
Salvator v panike klesol na zem a ukryl si tvár v dlaniach. „Stratil som ju, Conor. Stratil som svoju Erin.“

Erin potrebovala dva sáčky krvi, aby sa prestala triasť. Nebola si istá, či rozhorčením, strachom alebo následkom spomienok.
Noah ju po celý čas upokojoval a prehodil cez ňu prikrývku. „Je to v poriadku. Nikto ti viac neublíži,“ tíšil ju. „Minulosť je preč. Nikdy sa nezopakuje.“
Smrkla. „Toľkokrát odo mňa pil, Noah. Ani jediný raz... ani jediný raz si nepýtal povolenie.“ A znova sa roztriasla.
„Ja viem. Len pokojne,“ opakoval. „Nikdy viac to neurobí.“
„Ako to môžeš vedieť?“ Odhodila prázdny sáčok. „Čo ak si po odchode z ostrova jednoducho nájde inú obeť? Nemôžem žiť s tým, že týra inú ženu.“ Oprela sa o brata.
Noahovi stiahlo hrdlo. „Vieš, Erin, my ho nemôžeme z ostrova pustiť. Vie o nás. Ak rozšíri do sveta, čo zistil...“
Spýtavo naňho pozrela. „Čo s ním teda bude?“
Upír sa zhlboka nadýchol. „No, vlastne sme uvažovali... že ho zabijeme. Bezbolestne. Je nesmrteľný a nemôžeme ho tu držať naveky. Ani tebe by to neprospelo, vedieť že je len kúsok od teba a každým dňom rastie jeho túžba po pomste za uväznenie,“ vysvetlil jej.
Čakala, že ju vnútorný pocit varuje, že to nie je najlepší nápad, ale nič sa nestalo. K vláde sa dostala logika. Ten chlap je zlý. Ohrozuje jej rodinu. Noah má pravdu.
„Tak to urobte,“ povedala s ľahkosťou, ktorá jej samej znela cudzo. „Zabite ho. Svet bude bez neho lepším miestom.“

12 komentářů: