sobota 17. prosince 2022

Skryté úskalia hladu


 

Zdravím všetkých!

 Dnes by som rada napísala pár slov o odlišnom druhu hladu, ktorý tiež berie životy, ale je odlišný od toho s ktorým sa stretávame v poviedke Prenasledovaná Hladom.


Ako ste si mohli prečítať, v poslednej kapitole sme mali menšie nahliadnutie do toho, aký premenlivý, klamlivý a devastujúci je pocit hladu, vďaka Ellinorinmu popisu vlastnej skúsenosti. 

A tá skúsenosť bola bohužiaľ moja vlastná.

 

Hneď na začiatok uvediem, že som nikdy nebola v ekonomickej situácii, kde by som nemohla mať dostatok jedla na prežitie (hoci ak sa rýchlo niečo nezmení, je možné že sa tam ocitnem) a ani mi jedlo nikdy nebolo odopreté. Napriek tomu som žila roky v strašnom hlade, ktorý som začala mať dokonca rada a to je cesta do pekiel. Prosím, prosím, ak ste rodič, kamarát, príbuzný alebo hoci aj zvedavý sused, nikdy neignorujte človeka ktorý z ničoho nič prestane jesť alebo vám začne tvrdiť, že jedlo nepotrebuje.

 

Začiatky sú krásne. Môžem povedať, že nikdy v živote som sa necítila lepšie ako tie prvé týždne čo som prestala jesť. Žalúdok po troch dňoch pochopil, že sa mu nedostane pozornosti a pocit hladu prestal. Čas od času možno dal o sebe vedieť, ale stačilo aby som sa rozptýlila a hneď som naň zabudla. Mala som obrovské množstvo energie (teda vzhľadom k faktu že som sa práve vystrábila z ťažkého zápalu pľúc) a najkrajšia vec na svete sa stala – začala som prudko chudnúť. A keďže som bola v puberte a s nadváhou, nič lepšie som si nevedela predstaviť. Vôbec mi nevadilo, že som prakticky schudla 20 kíl za dva týždne a že mi nesprávne predpísané lieky zničili trávenie. Konečne som schudla, ľudia okolo mi hádzali komplimenty a po prvý raz v živote som sa cítila hodnotná pre túto spoločnosť ako chudá žena.

 

 

Takže prečo je hlad taký nebezpečný? Pretože je euforický. Bolesť odznie a príde otupenosť. Nepotrebovala som jesť. Bola som nahnevaná keď mi niekto jedlo ponúkol a radšej som klamala, že som už jedla a schovávala po dome porcie, ktorých som sa ani nedotkla, aby som ich neskôr mohla dať psom. Dni plynuli a zmenili sa na týždne a mesiace. Moje telo spaľovalo všetky zásoby, ktoré malo a v konečnom dôsledku ma to asi aj zachránilo (keby som tie zásoby nemala, asi by som tu už nebola). Ubehol necelý rok a ja som bola stále v pohode s jedným suchárom denne.  

 

 

To, že niečo je veľmi, veľmi zle som pochopila až keď bolo neskoro. Prišla únava. Zvláštna únava. Už som nepotrebovala spať bežných 7-8 hodín. Už som potrebovala 9, potom 10. Šlofíky počas dňa. Po priemernej fyzickej námahe sa mi krútila hlava a musela som si ísť ľahnúť. Vyjsť po schodoch bolo ako výstup na Everest. Únava stúpala a stúpala, pretože telo nemalo z čoho čerpať energiu.

 

Čo sa však stane keď tak dlho odmietate jesť? Žalúdok bude citlivý prakticky na všetko. Každý jeden pohyb v mojom tráviacom systéme ma k smrti vydesil, hoci ním len nevinne cestoval ten kus chleba, ktorý som skúsila. Pre istotu som ďalšie dva dni nič nejedla. A spala. A spala. A spala. Až som sa nechcela zobudiť. Ale bola som krásne chudá – juchú! Vždy som si hovorila, že to za to stojí a keby som mohla, nezmením to. Dnes by som sa za to prefackala.

 

Čo tým chcem povedať? Hlad si predstavujeme nesprávne. Hlad nie je utrpenie. Hlad je tichý zabijak. Nenápadný zabijak. Bezbolestný zabijak. Naše telá a hlavne mysle sú geniálne v jednom – len čo pochopia, že neodpovieme na ich volanie určitej potreby, ochránia nás pred ňou tým, že ju vypnú a prepnú nás do tzv. Survival mode (mód prežitia). Hlad je v konečnom dôsledku pohodlný keď si ho vyberiete.

 

A toto nie je len môj príbeh. Toto je príbeh bezpočtu ľudí, mnohí z nich pokrivení touto spoločnosťou, ktorá oslavuje vychrtlé postavy namiesto zdravých postáv. Mnoho dievčat mi opísalo navlas rovnaké pocity – hlad prestal. Nikdy sa necítili lepšie. Až kým nezvládli ani len dobehnúť na autobus. Samozrejme, nejedná sa len o dievčatá. Z nejakého stupídneho dôvodu žijeme v predstave, že mužov sa tento stav netýka, pričom ich tisícky umierajú na “dobrovoľnú“ podvýživu, obzvlášť v oblasti modelingu a filmového priemyslu.

 

Trvalo mi päť rokov dostať sa z tejto pekelnej diery. Päť rokov krásnych komplimentov na moje telo, akoby to bola jediná cenná vec na mne, päť rokov skrývania jedla, päť rokov bez jedinej pomoci. Doktori mi len pogratulovali k zhodeniu tých prebytočných kíl aj keď som im vyslovene povedala, že nejem lebo sa bojím. A o psychologickej pomoci nemohla byť ani reč – takú stigmu by som na svoju hlavu a tých okolo mňa nemohla priniesť! Keď som sa tým, ktorí ma mali chrániť a stáť za mnou zverila so svojimi pocitmi a obavami, bola som obvinená z volania o pozornosť, bolo na mňa kričané a dokonca mi bolo násilím vnútené jedlo (ktoré sa, prirodzene, dlho nezdržalo a spôsobilo mi bolesti na niekoľko dní). Preto som klesla ešte hlbšie a naučila sa ani len neprosiť o pomoc (čo je dodnes môj obrovský problém). Tých päť rokov bolo ako päťdesiat a nikto mi ich už nevráti.

 

Ani tých osem než som si prvý raz pripustila, že som trpela anorexiou.

 

Pre pochopenie, išlo o obdobie keď som písala Temný vzdor, Temné prebudenie, Utajenú temnotu, Temné puto a Prekliatu temnotu. Doslova si nepamätám vznik niektorých kapitol, pretože mám na toto obdobie výpadky.

 

Čo sa snažím týmto všetkým povedať je jedno – neignorujte hlad a neignorujte hladné osoby! Nekričte na ne, nesmejte sa na nich, neobviňujte ich a nenúťte ich k ničomu. Človek ktorý sa dobrovoľne vzdáva jedla nie je nepriateľ. Táto osoba je chorá a potrebuje pomoc a podporu. Potrebuje vypočuť. Potrebuje vedieť, že jej niekto verí a nevidí len krásne telo. To najhoršie čo môžete urobiť je začať s komplimentmi. Prosím, nie! Ak nás neustále niečo vracia do starých koľají, sú to reči o tom ako konečne dobre vyzeráme.

 

Je mnoho dôvodov prečo ľudia hladujú keď nemusia – niektoré sú fyzické, niektoré psychologické. Oba sú však vážne a reálne a je treba sa nimi zaoberať. Ak nad tým nejaký stupídny doktor len mávne rukou, zlomte mu ju a napchajte tam kde slnko nesvieti a nájdite nového! Aj keby ste ich mali vystriedať dvadsať! Anorexia je choroba, nie rozhodnutie.

 

Aby som vysvetlila svoj príbeh, môj dôvod prečo som prestala jesť bolo zlyhanie na strane zdravotníkov. Napriek môjmu výslovnému varovaniu, že nezvládam určité lieky, mi ich predpísali a za tri dni zo mňa bola troska v urputných bolestiach brucha, ktoré mi nikto neveril. Bolelo ma jesť, piť, bolelo ma brať vitamíny. Aby som sa tejto bolesti vyhla, prestala som jesť a to spustilo lavínu. Nikto mi neveril a nikto ma nevypočul keď som hovorila, že je to zlé. Dokonca keď som už šla za doktorkou, pozrela na mňa a povedala, že ak mám naozaj problém v sebe udržať jedlo, musím ísť na hadičku, čo je extrémne bolestivé, a znovu sa ma spýtala, či stále trvám na tom, že mi niečo je.

Hádajte aká bola moja odpoveď?

Traja ďalší doktori to ignorovali.

Mojím problémom nebol len krásny pocit že som schudla, ale aj fakt, že každé jedlo mi spôsobovalo bolesti a prakticky zo mňa vyletelo. Ešte aj voda mi vadila. Obyčajný vitamín C bol ako horúci nôž do žalúdka.

 

Áno, nakoniec som sa z toho vyhrabala len vlastnými silami (a vďaka placebu), ale skutočne nikomu ten boj neprajem, pretože vo mne muselo niečo umrieť, aby zvyšok mohol žiť. A moja psychika sa nikdy nespamätala. Nasledujúce roky som mala mnoho epizód, keď mi prišlo zle a vrátila som sa do starých chodníčkov, než som ich opäť opustila.

 

Nenechajte ľudí trpiacich poruchami príjmu potravy bojovať bez pomoci. Vyhľadajte s nimi pomoc. Počúvajte ich. Dajte im najavo, že nie sú sami. Verte mi, nikto nechce hladovať pre pozornosť. A nikto by nemal hladovať pre postavu, ktorá je viac snom než zdravým predpokladom prežitia.

 


Ak ste sa touto depresívnou témou prelúskali až sem, ďakujem vám za vypočutie (teda prečítanie) môjho príbehu a ak pomohol čo i len jednej osobe, splnil svoj účel.

P.S.: Dnes pozdravuje Stefan :-) 




17 komentářů:

  1. Přiznám se, že mě to dostalo, rozhodně však trvám na tom, že jsi neskutečně silná osobnost. Necitlivost rádoby lékařů, mě neudivuje, nikdy jsem nepřišla do styku s tímto problémem, ale umím se na chvíli vžít do stavu, že voláš o pomoc a nedostatek citlivosti a hlavně důvěry od těch, kteří ti mají pomoc nepřijde. Jsem na tebe hrdá, že se umíš rvát děvče. Ono něco málo o tom vím, hlavně co se o tom píše a vysílá a tak vím, že pokud se to nepodchytí, bohužel to nedopadá dobře. Jsem ráda, že se podělíš o soukromí tohoto rázu, každá máme nějaký boj, ať zdraví, rodinu nebo pocit samoty. Děkuji Alex a přeji ti, abys okolo sebe měla jen citlivé a přátelské lidi s dostatečnou mírou pochopení. 💓

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tenhle zajímavý příběh a jsem moc ráda že si to zvládla. Moc ti držím pěsti aby si tohle už nemusela řešit a byla už jen v pořádku. Zbožňuju tvoje příběhy a vždycky se těším až si budu moct přečíst další novou kapitolu 😍😍😍

    OdpovědětVymazat
  3. Držím palce aby si zostala silná, poznám názor lekára, prvá rada je vždy treba schudnúť. Zatiaľ sa jej úspešne vyhýbam na 80%, lebo keď schudnem sú v tom zdravotne problémy. Prajem aby aj u teba zostala pevná vôla nepodlahnut názorom o štíhlosti a zdravom tele. Ďakujem za tvoje písanie, počítam ako malé dieťa koľko dní je do novej kapitoly, neskutočne rada čítam tvoje knihy. Niektoré časti poznám naspamäť. ♥️♥️♥️

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Alex...tak to je síla. Nedovedu si představit čím sis musela projít. Mám dceru a syna a nedovedu si představit: že bych je nevyslechla a nepodpořila,když by byl nějaký problém. Jsou moje všechno. Jsi neskutečně silná osobnost a přeji Ti jen to nejlepší. Tvé příběhy jsou naprosto fantastické. Čtu hodně:,ale musím říct: že tak skvělé příběhy jako píšeš ty, těch je málo. Máš neskutečný talent a přeji Ti jen to nejlepší a hlavně pohodu a zdraví. Moc děkuji za tvé příběhy 👍❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za to, co jsi dnes napsala. Určitě to stojí za zamyšlení. Také ti přeji hodně zdraví, aby kolem tebe byli lidi, co dokážou naslouchat a vůbec to nejlepší.
    Věra

    OdpovědětVymazat
  6. Za mě neskutečnou sílu vyžaduje nejen si tohle prožít a přežít, ale i se o to s námi podělit. Takže jednoduše děkuji a přeji už jen to dobré

    OdpovědětVymazat
  7. Jsi dobrá, že jsi to zvládla, navíc vlastními silami. Tvé vyprávění jsem zhltla jedním dechem. Nemyslím si, že mám takový extrémní stupeň potíží, ale jsem si vědoma, že to taky nedělám úplně dobře. Ale snažím se určitou hranici nepřekročit. Držím palce v dalším boji!

    OdpovědětVymazat
  8. Zdenka Albrechtová18. prosince 2022 v 7:28

    Je mi velmi líto, že sis tím musela projít sama, že tvoje rodina selhala v době, kdy jsi jí nejvíc potřebovala, že za tebe nebojovali. Jsi silná osobnost, silná a úžasná žena a je fuk jestli nosíš xs nebo xxl, to z tebe nedělá dobrého člověka, úspěšnou ženu a ani šťastnou holku. Jsem mooc ráda, že o tom mluvíš, mám doma dvě holčičky a tlak spolecnosti na váhu dívek je velký, zatím z nicim takovy neprisly a ja jim rikama jak jsou krasne takove jake jsou a to je neco co jsi mela slyset i ty, tak ja ti ro reknu, JSI UZASNA PRESNE TAKOVÁ, JAKA JSI :) uz jsem to jednou rekla a zopakuji slova moji oblibene postavy Angeliny, neni nic spatneho na X, ktere je pred L 😘

    OdpovědětVymazat
  9. Ach Alex, kéž bys věděla jak hodně ti rozumím... ten samý výsledek jen jiné příčiny 🥺 za ty mé mohlo moje první těhotenství.. případ pro výuku do učebnic.. atypický případ.. na nic moje tělo nereagovalo za těch 5 měsíců kdy jsem andílka nosila správně.. na veškerou typickou léčbu v mém stavu jsem reagovala zcela opačně 🤢 prozvracela jsem jim v nemocnici 25 kilo.. ucítila jsem jídlo a musela zvracet.. pila jsem minimálně protože i jakákoliv tekutina mě dráždila 🥺 24/7 na kapackách po lekach na nevolnost v těhotenství mi bylo o to hůř.. od podvýživy a anorexie mě paradoxně zachránila moje malá výška. 🥺. A taky to.. že to andílek nevydržel.. najednou mi bylo dobře... Ale hlad jsem neměla tělo bylo na ten stav tak zvyklé, že mu to prostě nedocházelo.. Potom jsem s těžkou PTSP jela na autopilota. Jídlo které mi mamka dávala (pod dozorem) jsem nevnímala.. prostě jedla.. měla jsem to o to těžší že se to všechno na mě podepsalo i fyzicky získaná atrofie 60% svalové hmoty včetně poloviny obličejových takže jíst pod dohledem bylo o to víc ponižující 🥺 nakonec jsem se fyzicky uzdravila (i když dodnes mám slabší levou ruku). Ze 155cm a protrápených 48kg jsem se dohrábala zpět na zdravých 65kg a přirozeně počatého duhového miminka které ve mě vyvolávalo děs že o něj taky přijdu že najednou zmizí a já se probudím a euforii že je tam. Dodnes i po třech duhových čertiskách ze kterých občas šílím.. mám vdově stále temnou část sama sebe která nemůže zapomenout na to co jsem prožila.. mohla mít a bylo mi to vzaté noční můrou co nikdy úplně nezmizí.. jdu dál.. a v knihách a hlavně tvých úžasných povídkách nacházím rovnováhu pro chod vpřed. 🫂 Takže ti opravdu děkuju a jsem ráda, že si to nevzdala a dostala z pekla nejen sebe.. ale taky mě i když si to doteď nevěděla. 😏😘 PS: po těch dětech mám 80kg a užívám si každý za*aný gram té post-těhotenské několikaleté nadváhy 😉

    OdpovědětVymazat
  10. Alex, veľmi ťažko sa to číta. Ale je to len ďalší dôkaz tvojej silnej osobnosti. Do budúcna by som ti rada popriala, aby si už nikdy nepocítila podobné pocity, aby si vždy mala niekoho, kto ťa podrží a podá pomocnú ruku v prípade potreby. ❤️

    OdpovědětVymazat
  11. Silný príbeh a ty si silná osobnosť. Nevzdávaj sa a bojuj ďalej. GabiM

    OdpovědětVymazat
  12. Alexa, děkuji za příběh, děkuji z důvěru ve mě, Tvého čtenáře, který se sice na půl roku odpojil, nečetl Tvé příběhy, ale opět si k Tvému umění našel cestu. Opět smekám, smekám před Tvoji silou. Můžeš být na sebe hrdá, zvládla jsi to a zvládáš dal. Našla jsi sílu se vyléčit. Přeji Ti, nechť přijdou už jen lepší zítřky. ❤️
    Tinka

    OdpovědětVymazat
  13. Drž se Alexo. Jsi úžasná, co jsi všechno zvládla. Máš neskutečnou sílu. Přeji Ti, ať Ti vydrží, a hlavně, ať se Ti potíže vyhýbají obloukem.

    OdpovědětVymazat
  14. Jsi bojovnice. To , že jsi to zvládla bez pomoci z tebe dělá neobyčejně silnou ženu. Doufám, že podobné zkušenosti už nebudeš zažívat. S chutí do života!

    OdpovědětVymazat
  15. Ďakujem že si sa podelila o svoj príbeh, máš v sebe silu ktorú veľa ľudí nemá, dúfam že už bude len lepšie a keď ťa nepodrzi okolie je nás tu dosť aby sme ťa povzbudili 🙂

    OdpovědětVymazat
  16. No je to neuvěřitelné, že jsi se s tím dokázala sama popasovat. Tato lhostejnost a ignorance okolí, které by si jako první mělo všimnout, že něco není v pořádku jim blízké osobě, je prostě šílená. A o doktorech ani nemluvím. Za chvilku budeme chodit k doktorovi s tím, že si vyčteme a nastudujeme sami podle příznaků diagnózu a vyžádáme si jen předpis na léky nebo doporučení na vyšetření. V tomto osvěta ještě pořád pokulhává a velice málo se o těchto problémech mluví. Nic tak druhému nepomůže, jako příklad jiného člověka, který si tím sám prošel. Já ale ještě pořád věřím v dobré konce a malé každodenní radosti.

    OdpovědětVymazat
  17. Když jsem četla Hlad,tak při popisu jak vypadá hladovějící jsem se zarazila nad přesným popisem. A něco takového mě napadlo 😥. Píšeš úžasně,ale na tomhle popisu to bylo jiné. Je mi líto,čím sis prosla. A věřím,že jsi vyhrála ten boj a vyšla jsi z toho s vědomím,že se musíš hlídat . Hlavně nevitanych myšlenek,které rády stahují zpět do černé díry. Zároven jsem ráda,že jsi našla únik v psaní. Že ti to pomohlo . A že ses podělila o svou zkušenost a trápení.

    OdpovědětVymazat