neděle 25. února 2024

Umelá inteligencia verzus spisovatelia

 


No samozrejme, že musím napísať pár slov o tejto téme :-)

 

Ako to už býva, a v mojom prípade veľmi často, prišiel spisovateľský blok a tlačil ma čas k zverejneniu nových kapitol. Takže s akým kreatívnym nápadom chytrá Alex prišla?

Poprosiť umelú inteligenciu o pomoc s písaním – však ma možno nakopne. Takže celá nadšená som si dala tú námahu preložiť niekoľko kapitol do angličtiny (pretože najschopnejší model ešte nie je multijazyčný), aby mala umelá inteligencia nejaký základ, na ktorom je dej postavený a aby pochopila situáciu. Všetko som skontrolovala a so spokojným úsmevom stlačila enter.

 

Moje nadšenie rýchlo pohaslo. Aj keď je umelá inteligencia ešte v plienkach, jej schopnosti sú niekedy až desivé. Ibaže nedokáže jednu vec – splodiť originalitu. Všetky systémy sú doslova vytrénované prácami niekoho iného.

Čo som teda dostala?

Ten najtrápnejší, umelý, klišé text, ktorý by zrejme zvládol napísať priemerný prvák. Trápne dialógy a absolútne nepochopenie kontextu.

Ale samozrejme, bola som zúfalá. Dala som stroju druhý pokus.

A tretí.

A štvrtý.

Nepomohlo. Jeden výsledok bol horší než druhý. Tak neskutočne ma to vytočilo, že som si vzala počítač a šla písať sama. Len aby som sa zbavila tej trápnej predstavy, ktorú mi ponúkla umelá inteligencia. Takže ak sa bojíte, že niekedy v blízkej budúcnosti by ste mohli čítať poviedky, ktoré už nie sú z mojej hlavy – uisťujem vás, že to naozaj nehrozí.

 

Mali by sme byť teda znepokojení umelou inteligenciou?

Môj osobný názor znie – určite áno. A to hneď z niekoľkých bodov:

 

1.    Náhrada ľudskej práce

Umelá inteligencia nie je niečo, čo môže existovať v kapitalistickej spoločnosti. Už teraz sa hromadne prepúšťa, pretože firmy nahradzujú zamestnancov umelou inteligenciou a majú z toho extrémny profit – program v počítači totiž nepotrebuje mzdu, zdravotné a sociálne poistenie a benefity. Čo sa však stane, keď všetkých ľudí nahradia roboty? Korporácie budú bohatnúť, zatiaľ čo ľudia nebudú mať kde a pre koho pracovať a v konečnom dôsledku nebudú mať za čo kupovať produkty na trhu – a skolabuje celý systém. Kapitalizmus je založený na tom, že prácu vlastnia ľudia a výmenou za ňu dostávajú odmenu, ktorú využijú na nákup statkov. Ibaže teraz prácu, statky aj odmeny vlastnia iba korporácie, z ktorých drvivá väčšina je oslobodená od daní a teda sa nič nevracia do ekonomiky. A čím je viac nezamestnaných, tým sa môže znižovať ponúkaná mzda na trhu, pretože hladný človek je schopný robiť aj za euro denne, len aby mal niečo do žalúdka.

 

2.    Autenticita

Viete na čom sú trénované všetky umelé inteligencie? Na už existujúcich vstupoch. To znamená, že do ich systému niekto nahral milióny kníh z celého sveta – kníh, ktoré niekto krvopotne napísal. Umelá inteligencia si z nich urobí výcuc, pozliepa niekoľko vstupov a vo výsledku vám dá prácu niekoho iného. Už teraz je oficiálne známe, že čokoľvek je uložené na Google Drive, je využité pre trénovanie umelej inteligencie. Takže napríklad moje poviedky sú už tiež v systéme – pretože ich tam mám zálohované. A moje nápady už nie sú moje.

To isté platí pre obrázky – umelci našli svoje diela vykuchané, pozmenené a vystrihnuté vo výplodoch umelej inteligencie a niekto iný na tom zarobil peniaze.

 

3.    Zneužitie

Žijeme vo svete, kde sex predáva a mužské pokolenie má veľmi málo zábran. Na internete sú miliardy fotiek nás všetkých a na niektorých ani nevieme že sme. Je otázkou dvoch kliknutí prerobiť moju profilovú foto na nevhodné akty. Ak ich niekto nájde a rozšíri, navždy budú kolovať internetom. Ako dokážem, že som nikdy nič podobné nenafotila? Že to ani nie je moje telo?

A to nie je všetko – pred pár dňami uzrel svetlo sveta hyperrealistický program na tvorenie videí. Nemusím vám asi vykresliť, ako to s ním môže dopadnúť s jedinou fotkou, však?

Je tu však ešte horší faktor – koľko fotiek detí je na internete? Alebo nevinných videí? Čo s nimi asi urobí priemerný úchyl? Aj keby ho našli a zatkli – videá a fotky, ktoré vytvorí, nemôžu byť dôkazový materiál, pretože nie sú vo svojej podstate skutočné.

Ale poďme ďalej – dôkazový materiál. Žena pred súdom tvrdí, že bola znásilnená a natočila aj video – protistrana bude argumentovať, že je falošné. Kto dokáže opak?

Nie, ani to ešte nie je vrchol. Zoberme si situáciu, keď dôjde k súdnemu procesu v Haagu (zdá sa, že nás ich bude čakať viac, tento rok prebieha už druhý). Zničený a zúfalý národ príde s tým, že boli mučení, na jeho občanoch boli spáchané vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Má videá aj fotky. Chce spravodlivosť a slobodu.

Protistrane stačí povedať, že to nie je pravda a všetko je umelá inteligencia. Nikto nedokáže opak.

To isté platí o teroristických útokoch – niekto si vytvorí video, vypustí ho na internet a bude tvrdiť, že je pravé. Započne krvavú vojnu, kde sa do seba pustia obe strany a aj keď sa ukáže, že nebolo skutočné, vojna bude pokračovať.

 

4.    Čo bude s nami?

Vytvárať umenie je jedným zo špecifík ľudskej rasy. Žiadny iný druh túto schopnosť nemá. Umenie vo všetkých svojich formách nás vždy posúvalo ďalej. Ak jeho tvorbu prevezme umelá inteligencia, zatiaľ čo my budeme sotva prežívať, zavalení prácou, oberaní o čas a zdroje, kam to povedie našu civilizáciu? Ako som už napísala, umelá inteligencia nedokáže vytvoriť nič originálne – recykluje už existujúce výtvory. Nebudú nové obrazy, príbehy, filmy, nápady, kresby, dizajn, sochy, efekty a pod. Zasekneme sa v dňoch dneška.

 

Samozrejme, vôbec netvrdím že by sme sa umelej inteligencii mali vyhnúť, alebo ju ignorovať. Je to skvelý pomocník vo vede, technike, pravdepodobne aj v medicíne. To, že si nejaký študent s jej pomocou napíše záverečnú prácu, je skutočne náš najmenší problém.

Nezabúdajme však, že ju stvorili ľudia. A ak nás niečo definuje, tak je to slovo – nedokonalosť. A ak má umelá inteligencia nedokonalé vstupy, ako môže byť napríklad nestranná? Medicínsky výskum dodnes vylučuje ženy zo svojich výsledkov, pretože náš hormonálny cyklus nesedí s výsledkami, ktoré majú muži. Preto na nás správne nefungujú lieky, anestéza, umierame na choroby a pod. Kožné problémy sú napríklad absolútne neskúmané na ľuďoch s tmavou pokožkou. Genetické odchýlky rôznych rás sú ignorované. Vo vedeckých prácach je vysoko prevalentná xenofóbia, homofóbia, transfóbia, mizogýnia, rasizmus a sexizmus. Toto všetko umelá inteligencia berie za svoje, pretože nerozlíši správne od nesprávneho. V jej ponímaní sú ženy len „menší muži“, černosi netrpia kožnými ochoreniami, arabi majú rovnaké predispozície ako belosi, aziati nosia rovnaké genetické vybavenie ako európania. Och, a mimochodom – podľa múdreho pána Darwina sú ženy mentálne zaostalejšie za mužmi a mierne nahlúple. Áno, je to v jeho vedeckých prácach.

 

Toto je len pár pálčivých bodov, s ktorými sa ako spoločnosť budeme musieť veľmi rýchlo vysporiadať, ak chceme využívať umelú inteligenciu na dennom poriadku. Teraz je možno ešte príliš slabá na to, aby písala poviedky, ale o päť rokov to nemusí byť pravda. Učí sa závratnou rýchlosťou.

 

Osobne sa nebojím známeho klišé, že nás všetkých ovládne. Viac ma desí jej využitie proti nám a našej snahe o lepší svet. Umelá inteligencia je nástroj. Ak bude v rukách tých, ktorí nás chcú mať pod kontrolou, kto ich zastaví? Môžu ju naučiť predpovedať ľudské správanie v plánovaní povstaní a revolúcií, odhaliť vzorce nášho správania ak by sme sa chceli zjednotiť, analyzovať naše slabiny, štýl boja, nálady, možno dokonca úmysly. Všetko je o dátach a my sme len čísla.


Znamená to, že ju nevyužívam? Isteže nie. Keď sa mi niečo nechce hľadať, opýtam sa na Chatu GPT. Ak ide o niečo vedecké, požiadam ho o zdroje, alebo si ich vyhľadám sama pre overenie (nedávno mi napríklad tvrdil, že mesto Veľký Krtíš je obklopené nádhernou prírodou pohoria Tribeč :D). Tiež ho využívam na výpočty cien, percent a pod. 

A bez mučenia priznám, že na obálky poviedok používam Stable Diffusion a NightCafe. Musím ich síce potom upravovať sama v Canve, ale základ mi vytvoria.

 

Čo si myslíte vy? Aké sú vaše skúsenosti s umelou inteligenciou?


4 komentáře:

  1. Žiaľ máš pravdu sme ľudia. Umelá inteligencia je ľudský výtvor a keďže my sme ľudia a nie dokonalý - kradneme, podvádzame, zneužívame, berieme si čo nie je naše no chceme to a podľa nás to má byť naše a nie pôvodného majiteľa alebo právoplatného. Keďže ju budú využívať na svoje obohatenie a aby sa mali oni lepšie tak je jasné kam svet speje. Keďže je väčšina z nás vychovávaná vo viere, že sme dostali slobodnú vôľu od Boha a na základe nej sa rozhodujeme - vyplýva z toho, že v našom základnom kóde je nejaká chyba. Sme nedokonalé ľudské bytosti a to čo vytvoríme je rovnaké ako my. Máme svoje chyby. Žiaľ nie každý uzná keď urobí chybu. Niekto sa to pokúša napraviť no to sa nemusí podariť len to ešte zhorší alebo bude mať šťastie a stane sa zázrak a aspoň čiastočne to nedopadne až tak zle. Uvidíme

    OdpovědětVymazat
  2. Opět musim obdivovat tvůj přehled a znalosti. Já jsem se osobně s umělou inteligenci nesetkala. Ale možná, že ano a ani o tom nevím. A jen krátce to shrnu, že mě to opravdu straší. Až pronikne postupně do jednoho, druhého....odvětví, nikdo a nic ji nezadrží a budeme na ni krátcí. Ale holt se všichni rozvíjíme a tím se i posunuji hranice vědomostí. Jen se pak těžko uhlidá ta hranice, kdy to pro nás človíčky bude ještě přínosem.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to ťažká téma. Ako sa vraví napr. o ohni, je to dobrý sluha ale strašný pán. Neviem ako to bude pokračovať, ale ako píšeš, umelú inteligenciu vytvorili zase len ľudia a bohužial tak to aj vyzerá. Ja osobne sa veľmi bojím, že čo z toho bude. Lebo UI nebude pravdepodobne (bodaj by som nemala pravdu) slúžiť tým, čo ju vážne potrebujú, ale tým, čo majú moc. A tí ju nebudú používať pre dobro ľudstva.. nuž uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Zase s tebou souhlasím, Alex. Je to jako se vším. Záleží na tom jakého vlka budem krmit,jestli hodného nebo zlého. Vždy přesně víš jak to popsat a vysvětlit. To se mi líbí. A donutí mě to přemýšlet nad něčím,co si uvědomím,že beru jako samozřejmost. A ona to není .
    A přeji tobě i nám, ať zase najdeš inspiraci ke psaní 😁🤩💝.

    OdpovědětVymazat