neděle 7. března 2021

Temná skúška - Epilóg + poznámka na záver

 



11. 7. 2138

 

Bola takmer polnoc, keď sa Theresine oči otvorili a uvideli známe prostredie luxusného apartmánu. Vydýchla si a posadila sa. Miestnosť osvetľovalo niekoľko sviečok a malých lampičiek. Z tieňov vyšiel Kaden a premeral si ju. „Znovu dospelá?“ uisťoval sa.


Prikývla. „Znovu dospelá.“ Usmiala sa. On tiež. Posadil sa k nej. „Ako si sa bavil s mojou šesťročnou verziou?“ podpichla ho.

„Náramne.“ Pozrel jej do očí. „Pokecali sme si, všetko sme si vysvetlili, príjemné dieťa.“

„Je ti jasné, že si všetko pamätám, však?“ pripomenula mu pobavene.

Uškrnul sa. „Takže ja som pekný?“

„Hm, okrem iných adjektív, ktoré moje malé ja nepoznalo.“ Nastavila ruku. „Vrátiš mi, čo je moje?“

Kaden siahol do vrecka a vybral z neho dva prstene. Jeden si nechal, druhý nasadil jej. Preplietol im prsty. „Nikdy viac si ho nezlož,“ zaprisahával ju.

„Nič podobné nemám v pláne.“ Obkročmo sa naňho posadila a vášnivo ho pobozkala.

„Takže... aké iné adjektíva ti o mne napadajú, keď sme pri tom?“ vyzvedal medzi bozkami.

Theresa ho zatlačila do matracov. „Hmm, niekto potrebuje pohladiť ego?“

Chytil ju za zadok. „Sú aj iné veci, ktoré potrebujú pohladiť.“

Pomaly mu začala rozopínať košeľu, pod ktorou našla pevné svaly a pokožku, ktorú mala dopodrobna preskúmanú. „Sexy,“ začala vymenovávať. „Atraktívny. Vzrušujúci. Dokonalý milenec.“

Kadenov spokojný úsmev sa pri každom slove rozšíril. Theresa mu rozopla nohavice. „A len môj.“ Vycerila naňho zuby, s ktorými mala nehanebné plány.

V tej chvíli sa rozleteli vstupné dvere a zjavil sa v nich zadýchaný Lucifer. „Je to dnes, však?! Dnes cestuješ do minulosti! Počul som, ako tento dátum neustále opakujete!“

Kaden si frustrovane prikryl oči.

Theresa sa ani nenamáhala vstať zo svojho pohodlného miesta na jeho bokoch. „Áno Lucifer, tento dátum sme často skloňovali,“ priznala. Potom zvýšila hlas. „Pretože je to, sakra, prvý deň našej svadobnej cesty, na ktorú sme ťa nepozvali!“

K Luciferovi konečne dobehla mladá tmavovlasá žena, ktorá mu dala po hlave. „Ospravedlňujem sa, Theresa,“ povedala zmierlivo. „Tuto pán ešte nedokončil svoje lekcie slušného spoločenského správania.“ Schytila ho za vlasy a začala ho ťahať preč. „Nenechajte sa rušiť a pokračujte.“ Zavrela dvere.

Kaden s Theresou počkali päť sekúnd, než dostali záchvat smiechu, až to otriaslo posteľou. Spokojne sa pobozkali. „Naplánovať svadobnú cestu na tento dátum bolo geniálne!“ pochválil ju Kaden. Celé roky odolávali snahám nesmrteľných zistiť, kedy si to urobí výlet do minulosti. Lucifer bol najneodbytnejší. Chudáčik si myslel, že by si mohol poslať odkaz, aby si uľahčil katastrofu, ktorá sa naňho pripravovala v dvadsiatom prvom storočí.

„Učila som sa od najlepších,“ zamrmlala mu na pery a konečne z neho stiahla košeľu.

„Ako dlho ho budeme držať v nevedomosti?“

Zamyslela sa. „Neviem ako ty, ale ja som schopná to ťahať aj ďalšie storočie.“

Kaden vzrušene zastonal. „Vďaka bohom, že som si ťa vzal!“ Pretočil ich a vrátil sa k začatej činnosti.




Historická a sociologická poznámka na záver

 

Pravdou je, že napriek všetkej našej snahe o minulosti toho veľa nevieme. A čím vzdialenejšia minulosť, tým menej presné informácie. Obzvlášť z dôb, keď tu ľudia neboli. A aj keď sa v školách učíme, že tu kedysi pochodovali veľké dinosaury, potom asteroid urobil BUM a dinosaury zrazu neboli, vedecká komunita sa nevie na sto percent dohodnúť, čo sa vlastne stalo šesťdesiat šesť miliónov rokov dozadu. Vieme len, že došlo k vymieraniu, atmosféra prešla búrlivými zmenami a podmienky na Zemi sa stali nezlučiteľné so životom.

Ibaže je možné, že asteroid (aj keď existujú dôkazy o jeho páde) vôbec nebol tá hlavná premenná pri konci jednej éry. Menšina vedcov (skutočných vedcov, nie konšpiračných teoretikov) pracuje s teóriami, že to vôbec nebol asteroid, čo nám otrávilo/odfúklo (?) atmosféru, ale masívne výbuchy sopiek a únik plynov zo zemských puklín. Ďalšou teóriou je, že dinosaury boli v čase pádu asteroidu dávno mŕtve a to, čo ich zabilo, boli vírusy a baktérie, ktoré sa rozšírili po tom, čo klesli hladiny morí a premnožil sa hmyz, ktorý ich prenášal.

V mojom prípade som si prispôsobila teóriu asteroidu, ktorý padol na nič netušiace veľjaštery v krásnom svete, kde sa nič podivuhodné nedialo. Existujú ale dôkazy, že už pred jeho pádom boli atmosférické hodnoty oxidu uhličitého zvýšené a kyslík v moriach kolísal. Tento fakt som opäť opomenula.

Historicky ale tento moment dal vzniknúť nám. Po vyčistení atmosféry sa začali vyvíjať cicavce, ktoré tú možnosť medzi dinosaurami nedostali. Kúsok po kúsku započala evolúcia hominidov a voilá, sme tu my! Samozrejme, medzi pádom asteroidu a prvými ľuďmi bolo stále šesťdesiat miliónov rokov, počas ktorých sa civilizácia nesmrteľných mohla vyvíjať, meniť, učiť, upadať a obnovovať, až dospela do štádia, keď sa rasy rozhádali a desať tisíc rokov dozadu boli vyhnaní medzi ľudí, ktorí civilizáciu len začali budovať.

Avšak, už štrnásť tisíc rokov dozadu sa ľudia dali na niečo, čo odradilo našich všemocných “stvoriteľov“ od toho, aby sa viac angažovali.

 

 

 

Ďalším faktom je, že civilizácie kolabujú. Je to nevyhnutné pre ich rast. Tento cyklus sa už niekoľkokrát zopakoval aj medzi ľuďmi. Posledný kolaps väčších rozmerov sa odohral cca v roku 1177 p.n.l. a bol spôsobený viacerými faktormi – migrácia, prírodné katastrofy, pád menového systému a príchod tzv. Morských ľudí (Sea Peoples). Katastrofické filmy a literatúra nám však ukazujú veľmi pokrivený scenár takejto udalosti. Keď sa povie kolaps civilizácie, vidíme svetovú vojnu, nekontrolovateľné využitie zbraní, človek proti človeku, masy mŕtvol na uliciach a niekedy aj hromadu zombíkov požierajúcich mozgy preživších.

Nuž, v skutočnosti to tak nefunguje. Kolaps civilizácie je pomalý proces úpadku jej základných kultúrnych hodnôt, v niektorých prípadoch sprevádzaný zvýšenou úmrtnosťou v dôsledku hladomoru, katastrof, chudoby a pod., trvajúci roky. Niekedy sa civilizácia nespamätá a nepovstane (Mykény, Babylon, Chetiti), inokedy sa očistí a začne nanovo (Egypt, Kanán, Asýria). Po kolapse ale zostane veľmi málo z predošlých období – stratí sa doslova časť histórie, zvyky, morálne zákony, vedomie o tom, čo je tabu a čo nie. Začne nová doba, kde všetko ide od nuly.

Naša civilizácia je veľmi mladá, ani nie dvadsať tisíc rokov. Aj za toto krátke obdobie sme zaznamenali desiatky pádov.

Nesmrteľní v našom príbehu sú starí desiatky miliónov rokov. Ich civilizácia mala omnoho viac času sa rozvíjať. Obdobie, keď ju navštívili Brian a Casey, sa po porážke prvej generácie mohlo javiť vcelku utopicky – zjednotené obyvateľstvo odsudzujúce násilie, veda v rozkvete, neškatuľkovaná definícia rodiny a partnerstva, absencia uctievania iných bytostí.

Nesmrteľní, tak ako ľudia, ale nie sú dokonalí. Vždy sa nájde niekto, kto začne s radikálnymi myšlienkami, kto začne byť nespokojný a bude chcieť viac. Vnútorné nezhody povedú k rozdeleniu na menšie celky a tie sa môžu dostať do rozbrojov. Nie je preto prekvapivé, že aj civilizácia Hyperborey tieto cykly pocítila (predsa len to bolo viac než šesťdesiat miliónov rokov). Staré generácie vymreli, nové nastolili iný smer. Pády a vzostupy po tak dlhom čase poviedli k tomu, čo spôsobilo ich posledný pád pred desaťtisíc rokmi – rasová nenávisť, kompenzácia nedostatku moci nebezpečnými technológiami, pretekanie sa v tom, ktorá frakcia je nadradená, a to všetko malo za následok zničenie jediného domova, ktorý nesmrteľní kedy mali. A niekedy v minulosti tiež muselo byť obdobie, keď nesmrteľní využívali ako zdroj potravy cicavcov žijúcich na Zemi – bez rozdielu o aký druh sa jedná. Ich DNA však zreagovala s tou, ktorú prijímali, a to im umožnilo pomaly sa asimilovať a nadobudnúť relatívne ľudskú podobu.

Je otázne, čo všetko sa ešte dialo počas tých dlhých milénií a k akým ďalším výdobytkom mohli prísť, ktoré sa stratili v čase...

 

Len tak zo zaujímavosti, toto sú základné faktory predpovedajúce pád civilizácie (na základe skúseností z histórie):

·       Prudké klimatické zmeny a prírodné katastrofy

·       Strata ekologickej diverzity (vymieranie rastlín a živočíchov)

·       Masová migrácia a obsadzovanie území

·       Vnútorné nepokoje, úpadok ekonomiky, chudoba a hladomor

·       Nekontrolovateľné epidémie a pandémie

·       Populačná explózia a preťaženie neobnoviteľných prírodných zdrojov

 

A teraz sa poďme tváriť, že nám to vôbec nič nepripomína :D :-/


82 komentářů:

  1. Ďakujem za kapitolku a aj za celú knižku, ako každá jedna aj táto bola suprova

    OdpovědětVymazat
  2. Celá kniha bola výborná, ten záver bol skvelý.... Denisa

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem za knihu ♥️♥️♥️ a aj za historický opis ako to bolo 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi pekne ďakujem za krásny príbeh mojich obľúbených postáv. Veľmi dom si ho užila.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dekuji za krásnou knihu❤🍀

    OdpovědětVymazat
  6. Ďakujem za preklad celej knihy. 😍

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji, skvěly příběh ❤❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný příběh. Díky moc 👏👏👏

    OdpovědětVymazat
  9. Alexa, děkuji za skvělý příběh! ❤️ Nemám slov, skláním se před Tvým umem.
    Tinka

    OdpovědětVymazat
  10. Alexa, ako vždy si vstavala prekrásny príbeh😍. Bolo to prekrásne dobrodružstvo, ktoré si vymyslela pre Briana a Casey.🥰 Už sa teším na nový príbeh. 😘🤗 Veľmi pekne ďakujem 💕

    OdpovědětVymazat
  11. No, Alex, jako vždy je to naprosto fantastické a navíc jsi mě dostalo rozborem časové osy a varováním. Vlastně máš pravdu. Přiznám se, že nejsem spisovatelka a tak prostě nenacházím slov, abych se stále neopakovala, ale jsi jedinečná a naprosto fantastická spisovatelka. Pro mně za ta léta, stále naprosto bezkonkurenční. Nikdy se mi nestalo, že bych se netěšila na další kapitolu, nebo neočekávala s napětím další příběh. Moc ti děkuji za každý jednotlivý příběh a věřím, že se s tebou ještě dlouho budu radovat i v této velice nepříjemné době z takových dalších osudů.💖💖💖💖

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ďakujem, je pre mňa neskutočným komplimentom, že sa aj po toľkých rokoch stále tešíš na moje príbehy:) rozhodne som s nimi neskončila a dúfam, že aj naďalej budeš mojou najproduktívnejšou komentátorkou:)

      Vymazat
  12. Ďakujem veľmi pekne za super Epilog 💖😍💖 a taktiež za celú knihu 😊 Alexa ako vždy skvelá práca máš veľký talent a som strašne rada že sa s nami oňho deliš. Príbeh Briana a Casey bol napínavý stále som rozmýšľala ako sa z toho všetkého dostanu. Taktiež ďakujem za poznámku z histórie a súhlasím všetko je to pravda ako v minulosti tak aj v prítomnosti 👍😔👍. Alexa vďaka tebe a tvojim príbehom zabudnem na chvíľku na všetky problémy a to je super 💖😍💖teším sa na ďalšiu knihu 🥰🥰🥰

    OdpovědětVymazat
  13. Ďakujem veľmi pekne za príbeh Casie a Briana. Bolo to úžasné

    OdpovědětVymazat
  14. Ďakujem za ďalšiu super knihu🥰 každý deň som refreshovala stránku, či tam dačo nie je nové 🥰 si super, čítam tie knihy stále a stále dookola. ♥️💖

    OdpovědětVymazat
  15. Ďakujem za skvelý príbeh.☺️

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za super příběh. Už se nemůžu dočkat dalšího :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ďakujééém. Ako vždy, som niečo také vôbec nečakala. Veľmi sa teším na ďalšie knihy.❤❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuji moc ,za celou knížku fakt super čtení. Ten závěr byl fakt zajímavý. Doufám,že bude prosím pokračování. Moc děkuji. Děsně by mě zajímalo kdo je Ninja a jak to dopadne s Opal a teď ten Kaden. Jsi s těma postavama tak tajemná jak tajemný hrad v Karpatech.🙈🙈🙈🤪😘😘
    Děkuji moc❤️❤️🥰🥰🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na všetko dostaneš odpoveď, nemusíš sa báť:)

      Vymazat
  19. Mockrát děkuji za další napsanou knížku. A budu se moc těšit na nový příběh, ať bude o čemkoliv. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Moc děkuji. Dokonalé. Příběh i ta poznámka k zamyšlení na konci.
    Věra.

    OdpovědětVymazat
  21. Ďakujem za skvelú knihu a epilog. Každopádne je to na zamyslenie....historia sa opakuje...

    OdpovědětVymazat
  22. Moc děkuju za další fantastický příběh

    OdpovědětVymazat
  23. Ďakujem moc za super zakončenie príbehu. Lucifer je miláček. Už sa teším na jeho príbeh. A pozerám, že dostane super kočku. A na záver: vo všetkom máš pravdu. Všetko sa teraz deje a je len na nás ako sa s tým vysporiadame. Ľudia vedeli vždy prekvapiť. Buď to parádne pohnojíme alebo sa vzpametáme. Je to 50 na 50. Snáď to dopadne dobre a budeme mať šťastné konce ako tvoje postavy. Ešte raz ďakujem za krásny príbeh (idem si ho znovu prečítať od začiatku), a teším sa na stretnutie u ďalšieho napínavého príbehu.

    OdpovědětVymazat
  24. Moc děkuji za další skvělou knihu. A ten závěr nutí k zamyšlení. 🥰🥰🥰🥰🥰🥰

    OdpovědětVymazat
  25. Moc děkuji za další skvělou knížku 🥰. Asi se všichni pořád opakujeme, ale si neskutečně fantastická spisovatelka, tvá fanfazie nezná hranice 👏👏👏. A dovětek k epilogu... bomba a naprosto s tebou souhlasím. Moc a moc se těším na další příběh, který si pro nás pripravíš 😊

    OdpovědětVymazat
  26. Ďakujem za ďalší úžasný príbeh

    OdpovědětVymazat
  27. Moc děkuji za daalší skvělou knihu, nejúžasnější série, jakou jsem kdy četla, tvá fantazie je neskutečná, ještě jednou děkuji a těším se na další příběh

    OdpovědětVymazat
  28. Děkuji za další skvělou kapitolu a celý úžasný příběh 😍😍😍

    OdpovědětVymazat
  29. Ďalšia skvelá kniha. 👌👏😀Ďakujem 😘

    OdpovědětVymazat
  30. Ďakujem za úžasnú knihu ❤️.

    OdpovědětVymazat
  31. Skvelý záver👍Máš neskutočný talent a dúfam, že sa čoskoro “vidíme” pri ďalšom príbehu.
    Poznámka z histórie je na zamyslenie🤔.

    OdpovědětVymazat
  32. Úžasné. Moc děkuji za další skvělý příběh 🧡🧡🧡

    OdpovědětVymazat
  33. Velka vdaka za tento uzasny pribeh!Neviem sa dockat co si na nas vymyslis v dalsom pribehu,urcite to bude zasa obrovska mnamka!

    OdpovědětVymazat
  34. Moc pěkný konec. Kaden je mi velmi sympatický. Bude mít i Theresa vlastní příběh? Ten dovětek byl zajímavý a nutí k zamyšlení. Snad to nakonec zvládneme. Tvé příběhy jsou potěchu pro duši. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Theresa asi nie, ale toto nie je naposledy, čo sa s ňou stretneme;)

      Vymazat
  35. Děkuji za další skvělou kapitolu a vůbec za celou knihu. Byla naprosto úžasná. Moc se těším na další pokračování :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Děkuji za další skvělý příběh 💐😘🌺

    OdpovědětVymazat
  37. Moc dekuji za všechny příběhy. A těším se na další tvoje díla. Jsou velmi návyková

    OdpovědětVymazat
  38. Alexo, jsi úžasná spisovatelka. Opět jsem přečetla celou sérii a už se moc těším na další příběh. Moc by mne potěšilo mít jednou všechny tvoje knihy v papírové podobě ve své knihovničce.

    OdpovědětVymazat
  39. Děkuji moc za další příběh. Těším se, co sis pro nás nachystala. :)

    OdpovědětVymazat
  40. Skláňam klobúk pred tvojou fantáziou. Ďakujem za ukončený príbeh, ktorý znamená koniec celej tejto série? Dúfam, že nie. Dúfam, že ťa prehovorime na ešte nejaké pokračovanie.
    Ďakujem veľmi pekne za knihu, prajem ti veľa pozitívneho myslenia a veľa tvorivého písania 😁. Si úžasná spisovateľka a môže nám závidieť aj celé zahraničie, že takáto šikovná baba, je práve od nás. Veľa šťastia 🍀.

    OdpovědětVymazat
  41. Pobavil mě epilog 😅😅. Lucifer má super ženu 😂😂😂. A závěr byl skvělý, krásné jsi to napsala 👍😘, souhlasím. Moc děkuji za další super kapitolu i celou knihu, Alex 💐.

    OdpovědětVymazat
  42. Díky moc za epilog, i za celou super knížku.

    OdpovědětVymazat
  43. Moc děkuji za krásný příběh 🥰

    OdpovědětVymazat
  44. Alex ďakujem krasne za ďalší super pribeh, ktory uchvatil a v epilogu za úžasný koniec ❤️

    OdpovědětVymazat
  45. Veľká vďaka za ďalší veľkolepý príbeh 🙂

    OdpovědětVymazat
  46. Moc děkuji za neuvěřitelnou knihu, jsi úžasná Alex. Nemůžu se dočkat další knihy :)

    OdpovědětVymazat
  47. Ďakujem za ďalšiu knihu. Sú to naozaj pútavé príbehy.

    OdpovědětVymazat
  48. Děkuji za další krásný příběh. Moc se těším na další 😍

    OdpovědětVymazat
  49. Moc děkuji za další úžasný příběh. Zvraty v ději, které vymýšlíš mě vždy dostanou. Nikdy nepřestaň prosím psát.

    OdpovědětVymazat
  50. Ďakujem za celú super Temnú skúšku a jej napínavé kapitoly.

    OdpovědětVymazat
  51. Děkuji bylo to i moc poučné a na zamyslení

    OdpovědětVymazat
  52. Děkuji moc za další tvůj úžasný díl. Jako vždy se těžko dařilo odtrhnout a tvoje fantazie mě prostě dostává do kolen. Budu si muset zopakovat pobyt v pekle, abych si přečetla jestli se dalo poznat, že už věděl kdo je :-) Moc se těším na další díl a přeji optimistickou nálada do psaní, i když to v současné situaci prostě moc nelze...

    OdpovědětVymazat
  53. 🌼🤗 ďakujem. Netuším odkiaľ berieš nápady na tieto fantastické príbehy 🌺 sú jednoducho neskutočné. Mám pravidlo, keď prípade ďalší príbeh začnem čítať od začiatku. Pri tých tvojich mávam pocit akoby som ich čítala stále ako po prvý krát. Ten príbeh, to napätie a nakoniec úsmev keď to všetko dobre skončí. Už sa teším na ten nasledujúci. Ďakujem 🌼🌼🌼🌼🌼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aj ja ďakujem za vernosť:) odkiaľ beriem nápady? zo svojej pojašenej mysle, ktorá sa posledný rok pojašila ešte viac:D úsmevy na konci sú dôležité, to je môj základný princíp;) prajem príjemné čítanie:)

      Vymazat
  54. Ďakujem za ďalšiu knihu.Si skvelá spisovateľka,tvoja fantázia je neskutočná.Už sa teším na ďalšiu tvoju knihu.Zuzana

    OdpovědětVymazat
  55. Veľké ďakujem za úžasnú knihu ❤️❤️❤️

    OdpovědětVymazat
  56. Tak som zvládla celú radu, už ma čaká len Carys. Si výnimočná! 🤩
    Nech Ťa Tvoja fantázia neopúšťa. Ú mňa si priradila ku spisovateľka, ktoré milujem. GENA, J. R. W., Ivy....
    ALEXA, ĎAKUJEM.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aj ja ďakujem!:) veľmi ma teší že ťa moje poviedky chytili za srdce a dúfam, že ťa bude baviť aj Carysina;)

      Vymazat
  57. Děkuji, moc se těším na další povídku

    OdpovědětVymazat
  58. Ďakujem Alexa za ďalšiu uuuuuzasnu knihu ������������

    OdpovědětVymazat
  59. Díky za další příběh.🤗👍

    OdpovědětVymazat
  60. Moc, moc děkuji. Tvá fantazie je úžasná. Lenka

    OdpovědětVymazat
  61. tak konečne som sa po 2 rokoch dostala k dočítaní tohto príbehu :o))) Alexa zase wau a klobúk dole nad tvojou neskutočnou fantáziou :o)))

    OdpovědětVymazat