středa 5. května 2021

Svetlo na konci tunela!

 





Zdravíčko všetkým!

Dnes príspevok na trochu vážnejšiu tému (plus pár vtípkov aby sme nedostali depresiu). Obvykle sa k dianiu okolo nás nevyjadrujem v snahe udržať blog neutrálny, ale urobíme malú výnimku.

 

S radosťou vám oznamujem, že som po prvej dávke vakcíny proti covid-19!!! Nikdy v živote som z injekcie nemala takú radosť ako včera :D (možno okrem toho incidentu keď som prosila anesteziológa aby ma poriadne odrovnal, že sa nechcem zobudiť uprostred zákroku a ocenila by som, keby som videla jednorožcov).

 

Tiež hlásim, že mi nenarástli tykadlá a ani končatiny navyše :D




 

Zároveň apelujem na všetkých, ktorí sú nerozhodní, aby sa tiež dali zaočkovať keď na nich príde rada. Je to neskutočne dôležité a zachraňuje to životy.

 

Ja viem, že spoločnosť je momentálne rozdelená na tábory pre a proti s viacerými argumentmi. Keďže od medicíny mám na míle ďaleko, nie som vhodná osoba na to, aby som sa k väčšine z nich odborne vyjadrila. Chápem mnohých, ktorí si chcú vakcínu vybrať. Áno, to by malo byť naše právo. Obzvlášť keď rôzne vakcíny prinášajú rôzne reakcie a niektoré ohrozujú viac ženy než mužov. Podľa všetkého si čoskoro budeme môcť povedať o druh vakcíny.

 

To, k čomu sa vyjadriť viem sú štatistiky po tom, čo som nimi bola 5 rokov mučená na vysokej.

 




Cieľom očkovania je tzv. imunita stáda. Ak sa zaočkuje nad 90% obyvateľstva, ochráni tie zvyšné percentá, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť očkovaní. A ako vieme že to nie je len tak nejaký konšpiračný výmysel?

Kiahne (pravé neštovice, angl. smallpox, spôsobené vírusom variola). Vďaka obrovskej očkovacej snahe sme vyhubili kiahne nadobro. Nikde sa viac prirodzene nevyskytujú už desaťročia a ani nebol zaznamenaný žiadny prípad. Vyhladovali sme vírus a ten zomrel. To je matematika. Tá nás nemá ako oklamať. K tomuto tvrdeniu existujú štúdie, čísla a výskumy (kto ovláda angličtinu, nájdete ich aj na stránkach WHO). Hmatateľným dôkazom je, že tu tie kiahne skutočne nemáme (pravé kiahne – tie smrteľné, nie ovčie kiahne z detstva).

O to isté sa pokúšame teraz. Je to beh na dlhú trať a antikampane ho spomaľujú. Áno, je mi jasné že vakcíny majú ďaleko k dokonalosti a sú urobené prakticky na kolene. Každým rokom sa však budú vylepšovať. A možno o rok nás už nebude bolieť ruka ako keby nám do nej niekto vrazil žeravý kutáč (áno, Alex je citlivka).

 


 

Ďalšou štatistikou hrajúcou v prospech vakcinácie je fakt, že covid je extrémne infekčný a mnoho pacientov je asymptomatických. Už v októbri minulého roka bolo odhadované, že mu bol vystavený každý desiaty (!) človek na planéte (zdroj: WHO). Týmto tempom je pre nás každý kontakt ruská ruleta, ktorú môžeme zastaviť dvoma jednoduchými injekciami. Myslím, že každý kto vírus prekonal vám povie, že to nebola prechádzka ružovým sadom a viacerí majú dodnes následky. A len tak pre info, ani intubácia nie je sranda. Je to pocit akoby ste dávali blowjob extra veľkému hydrantu.

Krásnym príkladom je štát Izrael, ktorý má plne očkované obyvateľstvo a nulový prírastok úmrtí. To je už celkom silná korelácia.

 


 

Čo sa týka krvných zrazenín, nebudeme sa tváriť že neexistujú. Je to risk, hoci miniatúrny. Je na každom z nás posúdiť, či ho podstúpime. Pre porovnanie niekoľko čísel:

Risk zrazeniny z vakcíny: 4 z 1 000 000

Risk zrazeniny z antikoncepcie: 1 z 1 000

Risk zrazeniny v zdravom tehotenstve: 2 z 1 000

(Zdroj: WHO, National Blood Clot Aliance, US National Library of Medicine)

 

A čo ostatné konšpirácie? Nuž, v rýchlosti sa na ne pozrime:

 

„Vakcínami nás čipujú!“ – ten druh technológie za prvé nemáme. Také malé čipy jednoducho nie sú. Za druhé, ak by nás niekto aj chcel očipovať, čip sa nesmie dostať do krvného obehu, pretože by nás do niekoľkých minút zabil. Čip patrí tesne pod pokožku a to na veľmi špecifické miesta ľudského tela. A ak by nás aj tak čipovali, je to pasívny čip. Môže v sebe nanajvýš niesť informáciu, ktorú doňho výrobca nahral. Nemá schopnosť nás ovládať, meniť myslenie alebo ja neviem, vymazať nám spomienky. Na to by potreboval zdroj energie, čo by opäť zväčšilo jeho plochu a všimli by sme si ho. A ľudské telo je celkom preborník vo vylučovaní cudzích objektov, takže by ho veľmi rýchlo eliminovalo.

 


 

„Vakcínami nás chcú sterilizovať!“ – stredoškolská ekonomika, ľudia. Súčasný ekonomický systém nahrávajúci korporáciám a už bohatým je založený na neustálej expanzii, inflácii a peňažných ilúziách. Bohatí potrebujú aby sme sa množili. Dáva im to možnosť znižovať mzdy, zvyšovať ceny a vyberať si zamestnancov na základe najnižších požiadaviek na odmenu. Ak by sme tento systém skutočne chceli poraziť, potrebujeme rast obyvateľov planéty minimálne zastaviť, ideálne znížiť ich počet.

 


„Vakcína nám prepíše DNA!“ – nie. RNA je odlišná molekula než DNA a nemá tú možnosť. Prepísať DNA je heroický výkon. Vakcíny využívajú mRNA (mediátorová ribonukleová kyselina), čo je vlastne len kuriér prenášajúci info do nášho systému, ktorý mu oznámi že covid existuje, vyzerá tak a onak a je potrebné si naň vytvoriť protilátky. Potom sa rozpadne. Pokoj jeho pamiatke.

 


 „Vakcíny sú toxické a plné chémie!“ – ale no tak! Do ksichtu si bežne striekame vysoko toxický botulotoxín. Do iných častí tela si nechávame strčiť silikón. Machlíme sa výrobkami z ropy. Fajčíme cigarety s nikotínom, ktoré dokázateľne spôsobujú rakovinu a srdcovocievne ochorenia. Berieme hormóny. U zubára si nechávame pichnúť lokálky, ktoré tiež nevyčarovala dobrá víla. Ani naša bieliaca pasta nie je práve bio. A čím si asi farbíme vlasy? Lakujeme nechty? A nechcite, aby som začala vymenovávať zloženie našej potravy. Mekáč, KFC, hranolky, polotovary, coca-cola a jej podobné nápoje...

Dve vakcíny nás naozaj nezložia.




Na záver vás znovu všetkých prosím, tí ktorí môžete, dajte sa zaočkovať. Je to jediná cesta von z tohto bludného kruhu. Respiračné ochorenia sú strašná vec a neexistuje horší pocit než sa uprostred noci zobudiť s tým, že sa neviete viac nadýchnuť (skúsenosť astmatika).

 Vaše rozhodnutie neovplyvní len vás, ale aj vaše okolie, ktoré pomáhate chrániť, a to predovšetkým deti, ktorým sa imunita ešte len formuje. Ak máte pochybnosti, nehľadajte odpovede na facebooku alebo twitteri. Nájdite si vedecké štúdie, štatistiky alebo vyjadrenia odborníkov. Hľadajte relevantné zdroje (ktorým napríklad rozhodne nie je oranžový chlapík s veľmi zlým účesom a sotva dokončenou strednou školou, ktorý skrachoval a dlhuje milióny na daniach v štáte, ktorému vládol). Opýtajte sa doktorov. Urobte si vlastné závery, ku ktorým máte podklady. Vysvetlite to ostatným, ktorí váhajú.

 


Uf, ďakujem že ste si prečítali moju (pravdepodobne nudnú) prednášku. Pevne verím, že naše životy sa čoskoro vrátia do normálu a svet zase začne fungovať (nie práve ideálne, ale fungovať).

S akými konšpiráciami/názormi/dohadmi ste sa stretli vy? Viete doplniť/opraviť info ktoré som uviedla? Dajte vedieť v komentároch! :-)

 

 

Prajem vám krásny zvyšok dňa, veľa energie a zdravíčka :-)


18 komentářů:

  1. Super, teším sa s tebou 🥰 myslím, že je úžasné, že to máš načítané a zhrnula si tieto informácie sem. Teraz už je to asi na každom, aby si urobil svoj názor a rozhodol sa 😃 ale tiež mám za sebou 1. dávku a čakám na druhú, takže zdieľam názor, že je to dobré 🥰

    OdpovědětVymazat
  2. Ja mám túto sobotu 4 týždne po 1 dávke. Super pocot, že už nemusím ísť na paličku do nosa kvôli testu.😁😁 A povedala si to veľmi pekne. Študujem biológiu a môžem povedať, že ľudia uverie radšej strašným kravinám namiesto pravdy, ktorá je logická a podložená. A najviac mi je ľúto, keď mladí ľudia vykrikujú tieto pravdy a hoaxy a ovplyvňujú druhých. Ja som síce mala zlú reakciu po očkovaní, teploty, zimnica, skoro mi odpadla ruka od bolesti a víkend som strávila neskutočne unavená, ale viem, že to atálo za to. Môj deduš nemal takú možnosť a bojoval 4 týždne v nemocnici. Takže ďakujem, že aj týmto spôsobom šíriš osvetu.❤❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. och, to znásilnenie nosa nám rozhodne chýbať nebude... mrzí ma, že deduš musel do nemocnice. dúfam, že nebol ukrátený o starostlivosť v týchto časoch.

      Vymazat
  3. Dobré informácie, možno si niekto myslí že vakcína, to alebo ono, ale veď aj ľudia sú jedinci a nie kópie jedinca. Dobre si to napísala.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj holčičiky. Plne súhlasim s Alex a môžem to povedať aj z prvej ruky. Som zdravotná sestrička a rozhodne som sa stretla s pozitývnymi pacientami. Sama osobne som covidom prešla a našťastie som bola v domácej karanténe (a nie v nemocnici). Mala som pocit rýmy, kašel a potom som na nejaký čas prišla o čuch a chuť. To bol asi ten najdivnejší pocit nič necítiť. Divný pocit. V nemocnici to bolo najhoršie. Nepracovala som priamo na covidových lôžkach (niekto sa musel postarať aj o bezcovidových pacientov, my sme mali len pozitývnych bezpríznakových). Priamo na covidových oddeleniach pracovali moje dve kolegyne a boli veľmi nešťastné. Vydieť beznádej v tvárach sestier a hlavne v doktorských tvárach je brutus. Najhoršie na tom všetkom bolo že im sami nevedeli ako pomôcť. Medicína napreduje milovími krokmi dopredu ale niekedy je bezmocná. Holky vraveli, že pacienti prišli po svojich a už ôsmy z desiatich nevyšli. Prišli s dýcimi problémami, že sa im ťažko dýcha a po troch dňoch boli už na ventilátoch. Málo ich prežilo a ešte budú mať doživotné problémi s tzv. poskocidovími pľúcami. COVID určite nie je chrípka!!!
    Ano sme rozdelený na dva tábory ale je mi ľúto hlavne tých čo vykrikujú že je to všetko vykonspirované a nič také neexistuje. Ako sa hovorí: škodoradosť je najlepšia radosť a nemala by som to tak cítiť ALE. Vždy je niejaké ALE. Tý čo vraveli že covid neexistuje a potom sami boli hospitalizovaný v nemocnici a nemohli dýchať. A zrazu verili že nejaký covid JE. Ironia. Sme rôzny ľudia s rôznymi povahami a asi by bol svet nudný keby sme ich nemali, ale niekedy by som tým ľuďom dala cez držku. Ale som aj rada za ľudí, ktorý nikdy nepracovali v nemocnici a prišli si to vyskúšať. Sami vraveli, že to bola jedinečná skúsenosť. Už končím, nejak som sa rozpísala 😁 Som po už druhom očkovaní a jediný problém bol, že ma chvíľu bolela ruka. Ale to ma bolela po každom očkovaní. Každá očkovacia látka nesie riziko. Tak isto ako berieme rôzne lieky a tie majú niekedy horšie vedľajšie účinky a predsa ich berieme tak prečo nie sa dať očkovať. Je to celosvetový problém. Stejne za chviľu budeme musieť mať očkovaci preukaz aby sme mohli vycestovať do zhraničia, ísť do reštaurácie, isť do obchoďáku. A dávať sa stále testovať a nechať si vŕtať tyčinkou v nose? Raz mi to stačilo. Určite každému doporučujem očkovanie, je to menšie zlo. Alex díky že si napísala tu štatistiku z WHO a iných. Je to dosť poučné. Každý by sa mal zamyslieť sám nad sebou, pretože môžu prísť ešte horšie veci. Ale nemalujme čerta na stenu a buďme radi, že sme to zatiaľ všetko prežili. Tiež dúfam, že sa svet vráti do normálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ďakujem že si sa s nami podelila o tento pohľad z prvých línií. väčšina z nás netuší ako vyzerajú skutočne zlé prípady, pretože na rozdiel od minulosti, máme možnosť im poskytnúť aspoň základnú humánnu dôstojnosť a ľudia neumierajú na uliciach ako kedysi. nikto nevidí ani tie masy zosnulých, čo podporuje predstavy, že to nie je až také zlé.
      som rada že si už bezpečne zaočkovaná a v mene všetkých ďakujem za to, že sa staráš o tých, ktorí to potrebujú:)

      Vymazat
  5. Ja už som asi 2 týždne po očkovaní.
    Zatiaľ všetko ok, ale som zvedavá na reakciu pondruhej dávke 😁
    Súhlasím z očkovaním a podporujem ho, no čo sa týka výsledkov a úspešnosti očkovania, sa uvidí až po dlhšom čase.

    Keďže pracujem v drogérii, tak som si všetky "vlny"pandémie (našťastie som bola bezkoronová) odsrala v priamo centre diania...a ja čo som ateista sa modlím už za koniec, pretože ako sa teraz ukázal charakter, teda ci skôr bezcharakternost ľudí, tak mi bolo niekedy až do plaču....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. áno, ľudstvo rozhodne má ešte dlhú cestu než mu mozog začne pracovať logicky a nesebecky... ak vôbec:(

      Vymazat
  6. Uplne suhlasim s Alex a dievcatami.Tiez som cca tyzden po ockovani a zatial uplne v pohode.Ruka ma pobolievala len asi dva dni.Zdravotnici boli super!Klobuk dolu pred nimi!

    OdpovědětVymazat
  7. Tiež som sa na tú svoju tešila ako malé decko 😁
    Super, Alex!

    OdpovědětVymazat
  8. Taky už mám první dávku za sebou. A přesvědčuji blízké, ať do toho taky jdou. Je to jediná šance, jak na tu potvoru :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj děvčata, jelikož je tu hodně zastánců očkováni, tak přidávám můj názor “proti” očkováni 😁. Myslím že tohle je věc osobní volby a tak by to mělo zůstat. Já se zatím očkovat neplánuji, ale většina rodiny již očkovaná je, nebo je objednaná. Samozřejmě souhlasím s uvedenými názory viz. čip, sterilizace atd. to jsou fakt blbosti. Já se očkovat nenechám, protože plánujeme rodinu a vedlejší účinky vakcíny jsou pro nás příliš velké riziko. Tím je myšleno to, že nevíme jaké můžou nastat v příběhu pár let (to neví ani ten co ji vyrobil).🤷‍♀️ Také nesouhlasím s očkováním děti z podobného důvodu. Naopak souhlasím s očkováním dospělých hlavně seniorů. Já osobně mám covid za čerstvě sebou a rozhodne to není žádná “chřipečka”. Bohužel tahle mrcha útočí na nejvíce oslabené místo v organismu což je u každého něco jiného. Takže naopak pokud má někdo zdravotní problémy může být pro něj to, že není naočkovaný smrtící. Bohužel vím vlastní zkušenosti, že trombózu způsobí i covid 😔a to je uváděna jako riziko u očkovaní. Takže můj názor je, že pokud se chcete očkovat tak to udělejte 😊👍. A pokud váháte zamyslete zda to riziko, že se očkovat nebudete za to stojí, protože tahle nemoc opravdu zabijí.

    Pokud nesouhlasíte klidně mi dejte vědět 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. okej, relevantný argument. je mi jasné, že dlhodobo nedokážeme predpovedať účinky vakcín. ibaže sme na tom tak zle, že si doslova volíme medzi menším a väčším zlom. na druhej strane tvrdím, že vedci dokážu dostatočne predpovedať majoritu účinkov. majú k tomu počítače a algoritmy. k tomuto tvrdeniu som zdroj už stratila, ale vakcíny sa testovali aj na tehotných ženách a problémy mala len jedna z nich - tá, ktorej dali placebo.
      čo sa tvojho konkrétneho prípadu týka, nemôžem povedať nič pre a ani proti. najvhodnejšie by bolo konzultovať tieto obavy s odborníkom (takým, ktorý ťa reálne vypočuje a nezačne na teba vykrikovať, že si antivaxxerka - ó áno, aj takí sú). alebo si nájsť štúdie (pokiaľ už existujú). faktom ale je, že covid vakcína je účinná cca jeden rok, takže v tebe z nej toho veľa neostane. ako som však uviedla, od medicíny mám ďaleko, takže nie som vhodný zdroj profesionálnych informácií.
      každopádne ti prajem aby plánovanie rodinky dopadlo šťastne a bezproblémovo:)

      Vymazat
    2. Děkuji moc Alex. Ano přesně tak to bohužel teď je musíme volit menší nebo větší zlo. Mě to odborník zatím nedoporučoval navíc ještě ani nemůžu (mám po covidu) tak mám aspoň čas jak říkáš získat nové informace a třeba se situace změní. Nejsem proti očkováni obecně jen je v některých případech zvážit rizika u každého je to jinak (covid znovu už fakt nechci) a vím ze očkováni je jediná možnost jak tomu zabránit. Mamka byla na první dávce ve středu a ikdyž ji po ni bylo fakt blbě jsme rádi ze ji má 😊 a nemusíme se o ni bát. Takže jsem jen chtěla uvést, že existují i případy kdy to není vhodné se očkovat, ale ať si o tom lidi nejdříve něco zjistí a začnou používat i mozek. Jak říkáš většinou nechtějí očkováni z úplně špatných důvodů a pokud nemají vážný důvod tak naopak pro očkováni jsem.

      Díky za odpověď rozhodně jsem se dozvěděla i nové věci😊. P.S. Díky, že sem dáváš svou tvorbu je opravdu úžasná, a pomáhá nám se v této době úplně nezbláznit ❤️

      Vymazat
    3. Děkuji moc Alex. Ano přesně tak to bohužel teď je musíme volit menší nebo větší zlo. Mě to odborník zatím nedoporučoval navíc ještě ani nemůžu (mám po covidu) tak mám aspoň čas jak říkáš získat nové informace a třeba se situace změní. Nejsem proti očkováni obecně jen je v některých případech zvážit rizika u každého je to jinak (covid znovu už fakt nechci) a vím ze očkováni je jediná možnost jak tomu zabránit. Mamka byla na první dávce ve středu a ikdyž ji po ni bylo fakt blbě jsme rádi ze ji má 😊 a nemusíme se o ni bát. Takže jsem jen chtěla uvést, že existují i případy kdy to není vhodné se očkovat, ale ať si o tom lidi nejdříve něco zjistí a začnou používat i mozek. Jak říkáš většinou nechtějí očkováni z úplně špatných důvodů a pokud nemají vážný důvod tak naopak pro očkováni jsem.

      Díky za odpověď rozhodně jsem se dozvěděla i nové věci😊. P.S. Díky, že sem dáváš svou tvorbu je opravdu úžasná, a pomáhá nám se v této době úplně nezbláznit ❤️

      Vymazat
  10. Ahojky, já mám za sebou velmi těžké časy. Jsem zdravotní sestřička a v práci jsem se nakazila covidem od pacientky (bylo to již v září a tehdy se všichni příchozí pacienti netestovali). Bohužel průběh této nemoci u mě byl obzvlášť těžký, po týdnu doma mě v bezvědomí odvezli do nemocnice na ARO (šlo mi o život). Naštěstí jsem se z toho dostala (6 měsíců na neschopence) a od března opět můžu pracovat. Vrátila jsem se na JIP (v té chvíli covid JIP) a nebyl to vůbec příjemný zážitek. Vidět a zažít tu bezmoc, kdy vám více jak 50 % pacientů po dnech či týdnu utrpení (nemohli dýchat, dusily se) nakonec zemřou , není nic příjemného. Naštěstí se epidemiologická situace v Čechách zlepšuje, takže jsme od začátku května mohli najet na normální provoz JIP (bez covid pacientů). Myslím si, že podíl na tom má počet pacientů, kteří covid prodělali a zároveň i lidi co se nechali očkovat a získali tak imunitu.
    Já sama jsem již od února očkovaná a myslím si, že očkování je krok správným směrem. Rozhodně to nikomu nevnucuji, ale každý jedinec by si měl promyslet pro a proti (relevantní informace a né dezinformace) a pak se rozhodnout. Nikdo neví zda-li bude mít u něho nemoc (pokuď by se nakazil) mírnou či bezpříznakovou formu nebo naopak by mu mohlo jít o život. Je to velmi nebezpečný hazard se zdravím a pokuď tomu nebrání nějaký zdravotní problém tak bych doporučovala nechat se očkovat. Fandím všem co nechali očkovat (i tobě Alex) a ostatním přeji pevné zdraví. S pozdravem Petra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wau, pol roka na neschopence, to teda fakt nie je len nejaká rýmička:O som neskutočne rada že si sa z toho dostala:)
      väčšina z nás si tú bezmocnosť predstaviť nevie. sotva rozumieme ako medicína funguje a že zázraky sa skutočne nedejú na počkanie. ďakujem že si sa s nami podelila o túto skúsenosť a aj za všetko, čo robíš pre pacientov v rámci svojho povolania:)

      Vymazat
    2. To máš pravdu, opravdu to není žádná rýmička. Naopak je to velmi zrádná nemoc, protože je tak záludná. Někdo nemá žádné potíže či jen malé (tyto lidi by měli být vděčný), ale jiní jsou touto nemocí velmi zasažení a některým jde o život. Taky jsem si zpočátku myslela, že to bude jak těžší nachlazení a pak mě to najednou úplně odrovnalo - ani jsem si to neuvědomila a kdyby mi nezavolali sanitku, tak již zde nejsem.
      Taky v práci jsem viděla jak rychlý a devastující průběh tato nemoc má a bohužel to nepostihuje jen naše seniory (ani těm to rozhodně nepřeji), ale i lidi v produktivním věku (měli jsme v péči i těhotnou slečnu). Takže pokuď je nějaká možnost jak tuto nemoc vymýtit jsem 100% pro , proto se taky přikláním k očkování, i když ani to není bez rizik (bohužel).
      Všem přeji, aby jsme toto těžký období přečkali. Peťa

      Vymazat