pátek 10. května 2024

Prečo supervulkány predstavujú hrozbu pre ľudstvo a prečo sa ich nemusíme báť?

 

Zdravíčko holky, dnes si dáme vedecké okienko do geológie a evolučnej biológie 😊

Plus samozrejme, politická vložka.

 

Takže, v novej poviedke sme sa stretli s novou postavou Brie, ktorá zhodou okolností uvidela výbuch Yellowstonskej kaldery. Vydesená touto udalosťou pochopila, že nastali posledné dni ľudí.

Prečo je tomu tak?

V prvom rade by som rada uviedla, že slovo supervulkán nie je plne uznávaný vedecký termín, aj keď sa bežne používa. Mne prišiel cool. Ak však hovoríme o „supervulkánoch“, máme na mysli masívne erupcie, ktoré presiahnu 1000km3 vyvrhnutého materiálu. Na svete je niekoľko miest, ktoré sú schopné tohto výkonu a vďaka konšpiračným teóriám je Yellowstone ten najznámejší, preto som si ho vybrala ako centrum diania.

 


Z globálneho hľadiska nie sú tieto výbuchy až tak ojedinelé, keď si vezmeme plnú históriu Zeme. Z nášho pohľadu sú ale viac než rarita, pretože sa objavujú v intervaloch väčších než je možné zaznamenať.

Čo teda pre ľudí znamená výbuch sopky s označením „supervulkán“?

Najhorším možným scenárom je plné vymretie nášho druhu, ako aj 99% iných organizmov. Pri dostatočnej katastrofe sa vyvrhnutý popol a iné čiastočky dostanú do atmosféry a rozšíria sa po celej planéte. To zakryje slnko na tisícky rokov a zabráni fotosyntéze. Bylinožravce umrú hladom a hneď po nich mäsožravce. S veľkou pravdepodobnosťou sa zároveň zmení pomer plynov, na ktoré sú naše telá tak citlivé. Stačí aby klesol kyslík a stúpol oxid uhličitý, alebo nedajbože oxid uhoľnatý, a padneme do pár minút.

Bez slnka si nevypestujeme rastliny, prídeme o teplo a zdroje.

S najväčšou pravdepodobnosťou prídu aj silné otrasy a zemetrasenia, ktoré spôsobia cunami a praskliny a uvoľnia viac nebezpečných plynov. Nastane ťažká doba ľadová spojená s nikdy nekončiacou nocou.


No, keď som vás už postrašila, poďme sa na to pozrieť realistickejšie :D

 

Áno, vyššie uvedený scenár je hypoteticky možný. Je ale pravdepodobný? Ani veľmi nie. Niekto by musel ťažko manipulovať geologickými procesmi, aby túto katastrofu vyvolal. Verte alebo nie, ľudstvo už prežilo výbuchy supervulkánov. Najznámejším prípadom je erupcia sopky Toba v Indonézii pred cca 74 000 rokmi. Keďže vtedy si Homo Neanderthalensis a Homo Denisovan nepísali denníčky, máme len nepriame náznaky toho, čo nasledovalo.

Sopka vychrlila cca 4000km3 materiálu, ktorého stopy sa našli až v Arabskom mori, Južnej Afrike, Etiópii a Malawi. Teplota na Zemi klesla o 5 stupňov Celzia a rozšírili sa polárne ľadovce. Oblasť Ázie bola pokrytá 15 – 100 cm popola, čo malo devastačné účinky na miestnu faunu aj flóru. Celá planéta zažívala kyslé dažde.

Niektoré hypotézy prišli k záveru, že následkom tejto udalosti sa ľudská populácia scvrkla na 2 000 – 10 000 jedincov, ktorých potomkami sme dnes my všetci.


Každá erupcia je však jedinečná a špecifická. Yellowstone nie je bežná sopka, ako si ju asi všetci predstavujeme. Kaldera má rozmery do 70 kilometrov a je prakticky na rovine. Ak by vybuchla, magma sa vyleje z viacerých miest vzdialených od seba desiatky kilometrov a nič živé neprežije ani len tlakovú vlnu (preto potrebovala Brie extra silný štít).


Konkrétne tento supervulkán robí svoje BUM pravidelne: pred 2,1 miliónom rokov, 1,3 miliónom rokov a naposledy pred 640 000 rokmi. Obľúbenou témou konšpiračných teoretikov je, že sopka mešká a mala by vybuchnúť každou chvíľou, pretože si to matematicky vypočítali z uvedených rokov.

 

Rada by som pripomenula, že naše odhady sú približné a sopka nemá kalendár, v ktorom si značí svoju činnosť. Na udalosti pod povrchom vplýva množstvo faktorov, ako napríklad teplota, tlak litosféry, podnebie, morské prúdy a milión ďalších. A nie každý výbuch je extrémny, niekedy je to len uvoľnenie tlaku a kúska magmy.


Nateraz je prísne monitorovaná americkými inštitúciami a dokonca sa objavujú plány ako ju schladiť, keby začala byť nahnevaná (dokonca by to vyšlo na menej peňazí než nedávna dodávka zbraní, ktoré zabíjajú deti v Palestíne štatisticky vo väčšom počte, než to zvládal Adolf).


Berte teda moje príbehy s veľkou rezervou. To, čo píšem, odpovedá fantázii a nie realite. Čo nezvláda veda, doplňujem mágiou, aby som mala požadované výsledky. Nie, nemusíme panikáriť, že Yellowstone vybuchne. A aj keby vybuchol, následky zrejme budú podobné ako sme zažili v 2010 keď si kýchla sopka Eyjafjallajökull (hlavne po mne nikto nechcite to vysloviť) na Islande.


A teraz otázka na inú tému: Čo urobíme s našimi zlatíčkami Stefanom a Vasilym? Nejaké nápady?


13 komentářů:

  1. Krásně napsáno, já sice se moc ráda dívám na sopky, ale že bych nějakou takovou katastrofu chtěla zažít to určitě ne. Nicméně velice se těším na další pokračování příběhu, miluju tvoje fantasy. Dodává mi to sílu a moc se těším, na každou kapitolu💞💓

    OdpovědětVymazat
  2. Já si myslím že po tom co si přežili Vasil a Štefan si zaslouzi být spolu a v pohodě. Děkuji za další kapitolu.❤️🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem za info.🤗. Pokračovanie príbehu kráľa a špióna je len na tvojej fantázii, ale prajem im aby boli obaja šťastný 🥰

    OdpovědětVymazat
  4. Podla mňa by mohla zasiahnuť Nerin keď sa v jej ľudu ženia dvaja rovnakého pohlavia bežne mohla by im dohovoriť.

    OdpovědětVymazat
  5. Zaslouží si štěstí, jako ostatní páry. Moc děkuju

    OdpovědětVymazat
  6. Opět krásně vysvětleno. Tohle se mi na tobě líbí,že nám vše popíšes.👍👍😍 Na příběh Brie jsi mě dobře naladila.
    A co se Stefanem a Vasilym? No ,dat je přece dohromady a klidně ať mají svou samostatnou povídku 😀😀.

    OdpovědětVymazat
  7. Pri tebe sa hneď niečo nové dozvieme 😄 hlavne tých dvoch neposielaj do tej sopky🤔

    OdpovědětVymazat
  8. děkuji za informace

    OdpovědětVymazat
  9. Mockrát ďakujem za skvelé vedecké okienko. Keď som čítala kapitoli hneď som si spomenula na trojdielny film "Supervulkán". Moc sa mmi páčil (celkovo mám rada katastrofické filmy). Takže som nesmierne zvedavá, ako si pohráš s týmto. Katastrofa+mága=dobrý dej. Si skvelá. Díky moc 🥰

    OdpovědětVymazat
  10. Tak já doufám, že se žádné takové katastrofy nedožiju, ale nikdy není nic definitivní. Ale zase snad věda pokročí a třeba najdou nějaký fígl, jak zachránit , co se dá. No a naše zlatíčka si určitě zaslouží svoji love story.

    OdpovědětVymazat