úterý 17. března 2020

Stratená temnota 22




„Nemôžeš odtiaľto premiestniť civilistov?“ opýtala sa ozbrojená Lena, kráčajúc po dlhej príjazdovej ceste, po ktorej aj s Angelicou mierili k hranici pozemku.
Anjel bezradne pokrútil hlavou. „Nech použili akúkoľvek mágiu, bráni mi v tom. Ani džinom sa sem nepodarí dostať.“


Možno je to lepšie. Jej rodičia sú aspoň v bezpečí. Levent ich zobral do Dánska niekedy uprostred noci. Keď sa mu nepodarí vrátiť sem, domyslí si že niečo nie je v poriadku. Nervózne kráčala vpred, neustále sa pohrávajúc s rukoväťou dýky za opaskom.
„Ľutuješ to?“ opýtala sa po chvíli ticha Angelica.
Zvedavo k nej otočila hlavu. „Čo?“
„Manželstvo s Drewom.“
Zamyslene si premerala nevinne vyzerajúcu ženu v bielom, ovešanú zbraňami. „Nie,“ odvetila bez zaváhania. „Ľutujem len, že som ho zatiahla do svojich problémov.“
„On nevyzerá, že by ho to mrzelo.“
„Pretože nemá rád nespravodlivosť. Užil si jej až dosť. Netušíš na aké hrôzy svojho ľudského života si spomínal kým sme boli na úteku.“ A aj ju budú strašiť naveky. Vypočula si každý jeden detail a videla každú slzu, ktorú prelial. Ležala po jeho boku, keď sa snažil upokojiť a nestratiť sa v minulosti, ktorú nikto z nich nenapraví.
„A predsa si si ho vzala. Obyčajného otroka. Upíra.“
Mykla plecami. „Vzala som si muža, ktorý nebol znechutený mojou umierajúcou vlčou podobou. Ktorý pri mne dlhé hodiny sedel a držal ma za labku. Ktorý chránil cudzie dieťa pre to, že je to správne. A ktorý nechcel nič, len nájsť pokoj.“ Zastala a otočila sa k zvedavému anjelovi. „Netúžim po moci, Angelica, ani po tróne veľkráľovnej. Bola by som najradšej, keby sme sa zbalili a aj s Rashmi odišli kamsi ďaleko. Ale ja viem, kam ho ťahá srdce. K trónu. Pretože odtiaľ môže naďalej pomáhať. Budovať mier. Napraviť krivdy, aby nikto netrpel ako musel trpieť on.“ Pohľad jej stvrdol. „Aj keby mal byť naďalej len bábkou svojich starších bratov.“
Na to anjel nemal čo povedať. Kráčali v tichu, každá ponorená do vlastných temných myšlienok. Angelica v ruke zvierala vysielač, ktorý dočasne deaktivoval míny v ich bezprostrednom okolí. Lena začínala milovať technológiu.
Magická bariéra bola vcelku viditeľná. Pripomínala farebné sklo tiahnuce sa donekonečna kolmo nahor. Za ním stáli v niekoľkých radoch démoni s upírmi. Ako však očakávali, pred masívnou bránou stáli strojcovia tohto všetkého.
Lena zagúľala očami.
Angelica vyčarila škodoradostný úsmev.
„Chander,“ zavrčala vlčica.
„Julius,“ zatrilkoval anjel. Nevidela ho od toho strašného boja v Tibete, kde sa jej a Dariovi podarilo vytvoriť ilúziu jeho víťazstva a urobiť z neho somára. Celý svet nesmrteľných sa nevie dočkať, až niekto nájde dosť sily zabiť ho.
Lena o Juliusovi počula od Drewa a striaslo ju. Horšia kombinácia nepriateľov ani nemôže existovať.
Démon sa sebavedome rozkročil pred bránou, akoby mu už teraz patrilo všetko za ňou. Jeho jedinou zbraňou bol meč za opaskom. Bol to však pohľad tých neuveriteľne temných očí plných zloby, ktoré rozsievali strach.
„Aký je dôvod tohto divadla?“ vzdychla Angelica a prekrížila si ruky na hrudi. Lene sa zdalo, že znie takmer sklamane.
Čiernovlasý démon sa diabolsky usmial. „Očakával som, že niekto taký chytrý ako veľkráli na to už prišiel. Asi som vás precenil.“ Aj on sa pokúsil o sklamaný tón.
„Prosím, pobav nás,“ vyzvala ho Angelica stále nevzrušene. Je tá ženská mentálne zdravá? Lena mala kúsok od nervového zrútenia. Chander je tu len z jedného dôvodu. Chce Rashmi.
„Ste v pasci. Bariéra vás nepustí von. Čoskoro vám dôjdu zásoby krvi a tuto pudlík,“ ukázal na Lenu, „tiež nemá neobmedzené zásoby mäsa. V paláci sú deti a jedna tehotná upírka. Takže vaše možnosti sú nasledovné – zabarikádovať sa vnútri a pomaly, bolestivo jeden po druhom umrieť od hladu a slnka, alebo nám dať čo chceme a my mierumilovne odídeme,“ predostrel jej situáciu.
„Uvedomuješ si, že nás príde brániť každý jeden poddaný? Mínus idiot vedľa teba.“ Mrkla na Chandera.
„Ty malá, drzá-“ Indický kráľ sa chcel pustiť do hádky, ale Julius ho pohybom ruky umlčal.
„Ak aj prídu, potrvá niekoľko dní než pochopia, že niečo nie je v poriadku. A ja tu mám dosť veľkú armádu, aby si s nimi poradila. Ešte nejaké hlúpe argumenty?“
Lena škrípala zubami. „Vážne si klesol tak hlboko, Chander?“ prskla. „Nedokázal si si poradiť s jednou drobnou vlčicou, tak si sa stal démonovým poskokom?“ vysmievala sa mu.
Opäť otvoril ústa, aby ju zahrnul nadávkami, ale Julius ho znovu zastavil.
„Naše spojenectvo je tvojou poslednou starosťou, Yelena. Tu sú naše podmienky – odovzdáte nám džinovské dieťa a muža menom Helio a my odídeme bez akéhokoľvek násilného činu. Chander odovzdá trón svojmu bratovi a ja odprisahám na vlastnú krv, že na palác nikdy nezaútočím. Kráľovská rodina bude navždy v bezpečí.“
Lene sa rozbúchalo srdce. Kým Angelica spracovávala jednoduché požiadavky, ona pochopila nebezpečné nevypovedaná následky a hrozby.
„Musíme sa poradiť s veľkráľmi,“ precedila vlčica pomedzi zuby a ťahala zmäteného anjela späť k sídlu.
„Hej, snáď neuvažuješ nad ich...“
Lena jej ústa prikryla rukou. Odviedla ju mimo citlivého dosluchu upírov a postrčila ju za vysoké ozdobné kríky. „Je to pasca,“ povedala potichu.
Angelica nadvihla obočie.
„Narodila som sa do vysokej politiky,“ pripomenula jej vlčica. „Dostala som rovnaké vzdelanie ako moji bratia.“ Začala sa popred anjela nervózne prechádzať.
„Nerozumiem,“ povedala Angelica úprimne.
Lena si prehrabla vlasy. „Tak po poriadku. Odovzdáme im Rashmi a Helia. Džinovské dieťa a muža, ktorý zrejme pozná cestu na tú... tamtú... Hyperboreu. Chander sa vzdá trónu a Julius odprisahá, že sa nedotkne paláca. Ibaže so zotročeným džinom si Chander môže zaželať vládu nad akoukoľvek inou krajinou, celým svetom! Čo na tom, že Samir získa Indiu, keď jeho brat zotročí zvyšok sveta a bude týrať Rashmi? Druhá vec – za predpokladu, že Julius z Helia dostane nejaký zázračný spôsob ako sa dostať na Hyperboreu a zneužije jej zdroje na ovládnutie sveta spolu s Chanderom, veľkráli prídu o moc a tým pádom aj o titul. A akonáhle sa to stane, už to nebude veľkráľovský palác z prísahy, ale len budova, ktorú môže zničiť. Spolu s každým, kto v nej žije. Už chápeš? Ani jedno riešenie nie je mierové. A ťaháme za kratší koniec, pretože Helio tu ani nie je!“ rozhodila rukami.
Angelica mala ústa dokorán.
Lena sa prestala prechádzať. „Chander je šialený. Nikdy mu Rashmi nedám.“
„M-musíme to povedať bratom,“ rozhodla Angelica a chcela sa vrátiť do paláca, ale Lena ju zdrapla za lakeť a nepustila.
„Nesmieme. Upíri sú zatiaľ jednotní, spoliehajú sa na svojich vládcov. Ale keď zistíš, že tvoja autorita je bezmocná, čo urobíš? Vezmeš rozhodovanie do vlastných rúk. Nemôžeme si dovoliť ani jedinú myšlienku na odovzdanie Rashmi. Túžba prežiť často preváži nad morálkou.“ Ak sa čo i len jeden z upírov priblíži k jej dcére s úmyslom vydať ju tomu maniakovi, bez váhania a ľútosti ho zabije!
„Čo chceš robiť?“ Angelica sa na ňu prísne zamračila.
Vlčica bojovne zdvihla bradu. „Všimla si si, ako Julius jednal s Chanderom? Stavím sa, že ho potreboval len na to, aby vedel o bezpečnosti pozemkov. Nestojí mu ani len za pohľad. To sa dá využiť.“
„Lena, riskuješ životy desiatok nevinných...“ anjel nesúhlasne krútil hlavou.
„Máš lepší nápad? Ide aj o môj život, Angelica. Som tu uväznená s vami.“ Bezradne zaklonila hlavu k nebu. Odtiaľ však pomoc nepríde. Musia si poradiť sami.
V ťažkom tichu obe rozjímali nad ich možnosťami.
Vtom si Lena spomenula. Ľudia sa predsa s podobnými problémami potýkajú od nepamäti. Prečo nepoužiť ich metódy?
„Angelica, má jeden z bratov vzdelanie na vyjednávanie s teroristami?“
„A-asi Alec. Pre všetkých bohov, prečo? Tamtí dvaja neprišli s tankami a kalašnikovmi, Lena!“
Vlčica sa usmiala. „Pošli mi sem Aleca. Mám plán.“


Drew kráčal nahrubo opracovanými chodbami s bratmi v závese, päste zaťaté. Začínal si myslieť, že v tej Indii to predsa len nebolo také hrozné. Vážne si myslia, že sa niečo mení tým, že majú spoločnú krv?
„Takže o tom nebudeme hovoriť? Vážne?“ zívol Nero niekoľko krokov za ním. „Vieš, niežeby to šlo zmeniť.“
V tej chvíli by ho Drew najradšej zaškrtil a neurobil to len kvôli Kathrine, ktorú si príliš vážil a vedel, že toho idiota úprimne ľúbi a bolo by jej za ním smutno. „Niet o čom diskutovať.“
Nero s Justinom si vymenili pobavené úsmevy. „A čo takto prebrať tvoje šokujúce manželstvo s princeznou chlpáčov?“ nadhodil Justin, odhodlaný dostať zo svojho staronového brata nejaké emócie.
„Volá sa Lena a vy jej nesiahate ani po päty,“ zamrmlal Drew a odhodlane kráčal vpred.
„Stavím sa, že to robíte často na psíka,“ zamyslel sa Nero. „Je divoká? Alebo prítulná? Počul som, že vlkolačie ženy sú dosť submisívne. Dovolila ti zviazať ju?“
Drew vyceril tesáky.
„Och, a čo jej premeny na psa? Stáva sa jej to často? Už sa jej to niekedy stalo počas sexu? Vieš, že je to neleg-“
Drewovi praskli nervy. Otočil sa a zasadil Justinovi pravý hák, až sa upír zapotácal. Avšak namiesto ublíženého pohľadu sa víťazne usmial. „Je ti lepšie?“ S hlasným rupnutím si napravil zlomený nos.
„Nie. Ale ak ju ešte raz urazíš, ďalšou zlomenou vecou nebude tvoj nos!“
„Toto nie je o Yelene, Drew,“ prehovoril Nero pokojne. „Si na nás nahnevaný. Zúriš. Priam cítime, ako ti žilami pulzuje hnev. Tak prečo utekáš? Si náš brat, Andreas.“
Drew vrazil jednu aj jemu. „Zrazu som váš brat? A čo som bol keď ste ma nútili celé dekády behať po kontinente a prosiť vás, aby ste sa vrátili na tróny?! Čo som bol keď ma kvôli vám chytila a mučila inkvizícia? Čo som bol keď som vás šialencov polomŕtvych ťahal z frontu?! Vládnete tisíckam upírov, ktorí vo vás vidia svoju istotu. Sú menejcenní len pre to, že ich nesplodil ten úchylák Helio?!“ Odmlčal sa, aby sa nadýchol a upokojil. Chcel im vykričať toľko vecí... „Čo ste vy kedy urobili pre iných? Podpísali ste dohody a deklarácie, ktoré som vyjednal a spísal ja! Vaši poddaní sú zjednotení vďaka mojej diplomacii! Králi na seba neútočia len preto, že som celé stáročia behal hore-dole a viedol mierové jednania! Tušíte aké náročné je vysvetliť ruskému dvoru, že už nevládne Východnému bloku?! Trvalo mi päť rokov dostať kráľa na poľský trón! Vy ste v tej dobe ani nevedeli, že padla železná opona! Stavím sa, že doteraz nepoznáte mená vládcov v Strednej Európe!“
Obaja ho urazene spražili pohľadmi.
Drew sa otočil a pokračoval v ceste. „Bola to Lena, kto mi dal domov. Nie vy.“
Chodbou k nim doľahol dupot krokov. Všetci traja zastali a započúvali sa. Drew napočítal minimálne tucet párov.
„Pripravte sa,“ šepol najmladší brat a vytrhol zo steny elektrické káble zodpovedné za osvetlenie. Obklopila ich nepreniknuteľná tma.
Trvalo pár sekúnd, než si ich upírsky zrak privykol a oni začali vidieť siluety. V úzkej chodbe mali výhodu – nepriatelia k nim mohli preniknúť maximálne po dvoch a orientovali sa len podľa zvukov. Traja bratia odhodlane udierali, kopali a lámali kosti. Podľa pachu rozoznali polovicu démonov a čo je horšie, polovicu vlastných.
Drew si odchytil jedného z upírov a pritlačil ho o stenu. „Čo si myslíte, že robíte?“ okríkol ho.
„Die-dieťa,“ chrčal zradca, ako mu jeho kráľ zvieral hrdlo.
Ovládla ho zúrivosť. Zatiaľ čo stovky démonov na povrchu odvádzajú pozornosť, ten bastard Chander poslal jednotky chodbami, aby dostali Rashmi. To je úbohé ešte aj na jeho nízke štandardy.
Udrel mu hlavu o stenu a poslal ho do bezvedomia. „To zas bude papierovania,“ frflal. „Omráčte ich,“ prikázal bratom neradostne. „Pôjdu pred súd.“
Trvalo im dlhé minúty spacifikovať všetkých nepriateľov bez toho, aby im vážnejšie neublížili. Démonov odtiahli k východu z tunelov, nech si ich pretriedia vlastní, potom Drew aktivoval sieť detonačných zariadení a len čo vyšli z otvoru pod trónmi, ozvala sa rana a nasledoval ich oblak prachu.
Previnilcov šmarili na podlahu a zatiaľ čo ich Justin s Nerom zväzovali, Drew šiel hľadať ostatných.
Angelicu našiel aj s Dariom v posilňovni, kde mali k rebrinám priviazaných niekoľko členov služobníctva. Tí prosili o milosť, hoci okrem nepríjemných pohľadov svojich vládcov nezažívali žiadne mučenie.
„O čo tu ide?“ vyzvedal.
Angelica si smutne vzdychla. „Títo traja sú Chanderovi špehovia. Platil im slušné sumičky za to, že mu povedali o našej bezpečnosti a neskôr aj o Rashmi.“
Už to nebol hnev, ale sklamanie, čo Drew pocítil. Má chamtivosť nejaké hranice? „Prinútil vás k tomu vydieraním?“ opýtal sa znechutene.
V prítomnosti anjela nemalo zmysel klamať. Pokrútili hlavami.
„Zavrite ich do ciel. Kde je Lena?“
Angelica mu povedala o ich nových zisteniach a jej podivnom pláne zahŕňajúcom Aleca. Drew zalapal po dychu a rozbehol sa za ňou, ibaže bolo neskoro.
Lena s Alecom už stáli pred Juliusom a vyjednávali.

10 komentářů: