pondělí 16. března 2020

Zachránená temnota 14




Angelica sa výnimočne zviditeľnila pre svoje okolie, keď vystúpili z auta pred honosným kostolom v Ríme. Mala na sebe biely kostýmik a vlasy si stiahla do pevného copu.
Dario však vedel ako vyzerá celá vzrušená a strapatá v jeho posteli a vôbec ho neoklamala.
Všimla si jeho horúci pohľad a niečo v jej vnútri priadlo spokojnosťou. Ona, prakticky nikto, zaujala upírskeho veľkráľa.


Pritiahol si ju k sebe a pobozkal. „Už sa neviem dočkať, až z teba tú príšernú vec strhnem.“
Podlomili sa jej kolená. „Ani ja,“ šepla.
Zasmial sa a vzal ju za ruku, ako kráčali smerom ku kostolu. V hĺbke srdca si uvedomil, aké je krásne len tak si s ňou prepliesť prsty a ukázať svetu, že je jeho. Nechcel, aby jedného dňa odišla.
Do preplneného kostola vošli uprostred kázne. Ľudia nadšene počúvali slová mladého kňaza s postavou a tvárou modela a žiarivými blond vlasmi. Vyzeral viac ako zvrhlý pornoherec než služobník Boží.
„... a hľaďte okolo seba! Pretože diabol čaká všade, je okolo nás! Ani netušíte, ako blízko! Stiahne vás do pekla, kde budete na večné veky trpieť v nekonečnom ohni a prosiť o milosť, ktorej sa vám nedostane!“ mlel oduševnene.
Angelica sa plesla po čele.
Dario mal ústa dokorán. „To je Nosič svetla?“
Prikývla. Vycítila padlého anjela len čo vošli.
Lucifer si vybudoval kariéru kňaza.

Počkali si až na koniec omše, slušne sa prispôsobili pri kľačaní a modlení a zostali stáť pri stene, kým sa kostol nevyprázdnil.
Nosič svetla s pomocou miništrantov upratal najnutnejšie cennosti, zamkol ich a až vtedy si ich všimol.
„Spovedám pred omšou. Príďte zajtra alebo si počkajte na večerný obrad,“ povedal, vyzliekajúc si vrchný odev, pod ktorým mal čiernu róbu.
Angelica sa spamätala z nečakaného zážitku a s Dariom v závese pristúpila k oltáru. „Neprišli sme na spoveď.“
Otočil sa k nim a v modrých očiach sa mu mihlo poznanie. „Ale, ale.“ Zišiel po schodíkoch k nim. „Koho mi to sem všetci čerti nesú?“ Zasmial sa vlastnému vtipu. „Prepáčte, musel som.“ Prebehol po nich pohľadom. „Och, vy dvaja hriešnici!“ Nadšene zatlieskal. „Anjel a upír. Aké nešťastné okolnosti vás ku mne privádzajú? Teda pokiaľ sa nechcete vyspovedať z toho hrozného, medzidruhového, nemanželského sexu, ktorý ste spáchali.“ Uškrnul sa a zakmital obočím.
Angelica netušila, čo povedať. Legendárneho padlého anjela si predstavovala všelijako. Mala k nemu hlbokú úctu a myslela si, že ak ho niekedy stretne, povedú zmysluplnú konverzáciu o ľudstve a neprávosti.
Dario sa k nej naklonil. „Nepovedala si mi, že je vyšinutý,“ zašepkal.
„Netvrdila som, že nie je,“ bránila sa.
„Och, netvárte sa tak. Videli ste môj prejav? Zaujal vás? Tí ľudia mi zobali z ruky!“ Rozchechtal sa. „Prisahám, je to deň odo dňa väčšia sranda. Skúsil by som to až na pápeža, ale nanešťastie nestarnem. Dokážete si predstaviť tú iróniu? Pán ich vymysleného pekla pápežom!“ Zasnene zdvihol oči k stropu. „Ale ten celibát... strašná vec.“
Angelica musela Dariovi zaklapnúť ústa. Neisto sa na bývalého anjela usmiala. „Ehm... Nosič svetla... pod akým menom vystupuješ v tejto dobe?“ začala zľahka.
„Otec Luciano,“ predstavil sa zbožne s rukami na srdci.
Dario zamaskoval svoj smiech kašľom. „Lucifer ti sedí viac.“
„Ja viem,“ vzdychol. „Ale cirkev s ním má akýsi problém.“
„Smiem sa opýtať, prečo...“ Aj Angelica mala čo robiť, aby sa nesmiala. „Prečo si sa dal... na dráhu kňaza?“
Rozhodil rukami. „Prečo asi? Aby som si užil tú iróniu! Netušíš akú mi robí radosť kázať týmto ovciam o strašných ohňoch pekelných, ktorých mám byť ja pánom!“ Zase sa rozchechtal. „Som génius!“
Dario to nevydržal. „Povedz, Luciano, po toľkých tisícročiach, úprimne, nepreskočilo ti trochu?“
Angelica ho plesla po ramene. „Dario!“
Lucifer sa na nich zazubil. „Na to kolujú rôzne názory. Ja uprednostňujem výraz profesionálne zdeformovaný. Ale anjeli, ktorí si ku mne chodia po pomoc, sa nesťažujú.“
Angelica zažmurkala. „Anjeli? Čo by od teba chceli?“
Nebezpečne po nej prešiel pohľadom. „Úľavu, miláčik. Milosť, ktorej sa im v nebi nedostane.“
Striasla sa. „T-ty si Doktor? Ten Doktor?“
„Hm? O čom to hovoríš?“ otočil sa k nej upír.
Navlhčila si suché pery. „Keď závažne porušíš pravidlá, prídeš o krídla. Anjeli ich strhávajú zaživa a bez akéhokoľvek tlmenia bolesti,“ vysvetlila mu. „Ale kolujú legendy, že niekde tu dolu operuje anjel pod krycím menom Doktor, ktorý im tie krídla odreže, ehm, humánnejšie. Ak sa k nemu dostanú včas.“
„Moja maličkosť.“ Lucifer ukázal na seba.
Angelica sa pre upokojenie nadýchla a vydýchla. „Potrebujeme sa ťa niečo opýtať. Je to dôležité.“
Pokrčil nos. „Tak nejako sa mi nechce pomáhať okrídlenej a pijavici. Prečo by som to robil?“
Pretože ťa asi o chvíľu zaškrtím, pomyslela si podráždene. Bol aj v nebi takýto protivný? „Pretože ťa o to prosím. Pretože svet je ohrozený a s ním aj ty. Pretože niekde v hĺbke tvojho takzvane mŕtveho srdca si stále anjel, ktorý chcel len pomôcť,“ vymenovala mu dôvody.
Hrozivo sa zasmial a prehrabol si vlasy. „Môj krásny operenec, ty nechápeš ani polovicu z toho, čo som urobil. Nemám jediný dôvod pomôcť upírom. Nie, keď boj proti nim ma stál krídla a zdravý rozum.“
Obaja na seba zaskočene pozreli. O čom to hovorí? „Nerozumiem. S upírmi si nikdy nebol ani v kontakte,“ povedala Angelica.
„Takže to vám tam hore narozprávali? A čo ešte? Že som úbohú Evu nahovoril na zjedenie toho posratého jablka a odsúdil všetkých na večné muky?!“ Posledné slová doslova vykríkol a na čele mu navrela žila. Odchádzajúci miništranti naňho vydesene pozreli.
Ospravedlňujúco im mávol a nasadil kamenný výraz. „Nikomu už nič nedlhujem. Vypadnite!“
Novozískaná sebaistota Angelicu prinútila zdvihnúť bradu a nepohnúť sa ani o krok. „Nie!“ Pohla sa smerom k nemu. „Niekto dosť mocný na to, aby ohrozil veľkráľa upírov sa pokúša získať moc, ktorá je tvojou vinou na Zemi a ja som kvôli tomu pripútaná k tomuto tu,“ ukázala na Daria. „Ak sa Julius z Pergamonu dostane k moci, tvoje výstrelky skončia. Celý svet bude zotročený a nesmrteľní, ktorí sa mu nepoklonia, zomrú. Nebude nikto, z koho by si si mohol robiť srandu a nikto, komu by na tebe vôbec záležalo! Takže dostaň pod kontrolu to svoje ego a daj nám informácie, ktoré potrebujeme, aby sme mali aspoň malú šancu vybojovať slobodu pre všetky nesmrteľné bytosti!“
Dario mal zase sánku na zemi. Jeho plachý anjelik teda má odvahu! Išiel z nej strach, ktorý prinútil ešte aj Lucifera cúvnuť.
V tichu sa tí dvaja pretláčali pohľadmi.
„Povedz im to,“ zaznel odrazu hlboký hlas spoza nich.
Angelica sa zvrtla a obranne sa postavila pred Daria s roztiahnutými krídlami a mečom v ruke. Prižmúrila oči na postavu celú v čiernom so zahalenou tvárou ako ninja. Videli len jeho tmavé oči a kúsok opálenej pokožky. Nevyzeral, že je ozbrojený, ale to v ich svete neznamenalo, že nie je nebezpečný.
Dario si odkašľal a poklepkal jej po ramene. „Anjelik, je mi vážne trápne keď sa na moju obranu stavia päťdesiatkilová žena o polovicu menšia než ja.“
Lucifer sa zasmial, ale ona bola pripravená do boja.
Ninja sa nezdal byť ohromený. „Keby som niekomu chcel ublížiť, neupozorním na seba.“
„To z teba neprestáva robiť hrozbu,“ sykla.
Uvoľnene sa oprel o lavičku. „Ak chcete zastaviť Juliusa, musíte vedieť o čo mu ide. Zle ste si vysvetlili jeho pohnútky. Ani Carys ho už nedokáže udržať pod kontrolou. Príliš zmenila minulosť, než aby ešte odhadla budúcnosť. A ty, Lucifer, spamätaj sa konečne a nájdi v sebe rebela, ktorým si bol. Časy sa zmenili. Nesmrteľní sa zmenili. Anjeli im nechcú priznať pravdu, lebo sa boja. Nikdy by proti aliancii upírov, vlkolakov a spojencov Salvatora Anglického nemali šancu.“
Padlý anjel si prekrížil ruky na hrudi. „Mňa sa táto vojna netýka.“
„Ale áno, týka. Môžeš ju ovplyvniť ako nikto z nás. Pretože vieš, čo sa stane ak to neurobíš? Toto dievča bude stále za zadkom upíra, až kým ju nakoniec Julius nezabije. On z toho zošalie a odtrhne sa od bratstva. Upíri prídu o štruktúru a ich zmluva s vlkolakmi sa stane bezpredmetnou. A kým sa budú biť o nič, Julius nájde ten kúsok histórie, o ktorom všetci mlčíte a vráti sa tam. So zdrojmi a novou armádou odpadlíkov a žoldnierov začne ničiť ľudský svet. A vieš, čo budú robiť jediné bytosti, ktoré by ho mohli zastaviť? Bojovať s anjelmi za to, čo im urobili pred tisíckami rokov.“
Načrtnutá budúcnosť z úst neznámeho muža vydesila Angelicu viac, než by mala. Čo im anjeli zatajili? A je skutočne Dariova bezpečnosť dôvodom, prečo ju poslali na dvor?
Lucifer škrípal zubami. „Už nebojujem. Nech si ich svet zachraňuje niekto iný.“
„A aj bude. Len im daj tú jedinú výhodu, ktorú môžeš. Pravdu.“
„Fajn!“ Zvrtol sa. „Ale nie tu.“


Sedeli v súkromnom salóniku luxusnej reštaurácie, avšak nikto nemal chuť do jedla. Angelica bola nútená stiahnuť svoje krídla, ale Ninja bol stále v maske a ľuďom to nevadilo. Musel používať maskovanie, ktoré ich očiam pripadalo ako bežná tvár.
Lucifer na seba hodil vyťahané nohavice a čierne tričko s podobizňou rohatého diabla na chrbte a nechal Daria zaplatiť za salónik, aby mali súkromie.
Angelica bola pripravená v momente sa pobiť s oboma, len aby ochránila Daria. Ten sa len mračil. Vypustil na chvíľu svojho hada medzi nich, aby pochopili, prečo Lucifera vyhľadal.
Ninja nevyzeral prekvapene, ale so zahalenou tvárou mohol byť pokojne zelený mimozemšťan a nezistili by to.
„Akú rolu máš v tomto ty?“ obrátil sa na Ninju, ktorý si vyložil nohy na stôl, akoby sa pred ním práve nerozprávali Lucifer, anjel a upír.
„Povedzme že naprávam bordel, ktorý robí Carys. To je anjel nasadený na Juliusa. Dlhý príbeh.“
Dariovi sa tá odpoveď nepáčila, ale boli iné, ktoré potreboval viac. „Tak to vysypte. Čo za konšpiráciu nám to všetci taja?“
Lucifer naňho len nepriateľsky zazeral. „Keď som použil Silu Hada, oslobodil som ľudí z otroctva. Boli v takzvanom raji, kde im ich bohovia kázali čo majú robiť a ovládali ich natoľko, že necítili bolesť, únavu a tešili sa zo svojho zotročenia.“ Zamyslel sa. „Trochu mi to pripomína súčasnosť.“ Pokrútil hlavou. „Ale o tom nebudeme filozofovať.“
„Oslobodil si ich zmysly,“ doplnil jeho príbeh Dario. „Tak sa vzopreli tým bohom a tí sa na nich zrejme nahnevali a...“
„A nechali ich starať sa o seba. Sotva vedeli ako založiť oheň. Viac ako dve tretiny umreli počas prvých rokov. Zvyšní prežili a ako sa príbehy predávali z generácie na generáciu, z raja sa stal skutočný raj, boh bol len jeden a vlastne sa mali dobre,“ dokončil Lucifer. „Ja som nebol ani tak potrestaný za zásah, skôr za prenesenie Hada sem, na zem.“
„Prečo? Jeho moc je rozsiahla, ale nie až tak zničujúca.“
„Pretože nepoznáš jeho účel, upír. Zmysly? To je len vedľajší produkt. Bonus. Had nie je moc, had je cesta.“
„Cesta?“ Angelica už zase pochybovala o jeho zdravom rozume. Nepotrebujú tu metafory, potrebujú fakty!
„Cesta domov. Na miesto, odkiaľ anjeli na počiatku vekov vyhnali všetky bytosti temnoty, inak nazývané nesmrteľní.“
Dario ho prepálil pohľadom. „O čom to hovoríš?“
„Nikdy si sa nezamyslel, prečo vás v čase tvojho narodenia bolo tak málo? Prečo ste živorili, žili v jaskyniach a prežívali zo dňa na deň?“
Mykol plecami. „Ani ľudí nebolo veľa. Nemali sme potravu a ťažko sa nám opúšťala pôvodná domovina v horách.“
Padlý anjel si odfrkol. „Tak by ti to načrtol historik. Prirodzený vývoj a podobne. Pravda je ale úplne inde. Myslíš, že nejakí bohovia existovali? Nie. Ja som ľudí oslobodzoval od bytostí temnoty. Od vás.“
Angelica sa prudko nadýchla. To nemôže byť pravda!
Aj Dario naňho pozrel ako na blázna. „Klameš!“
Lucifer vstal a oprel sa o stôl. „Chcel si pravdu, tak si ju vypočuješ, upír. Zotročili ste ľudí. Týrali ste ich, mali ste ich za dobytok a služobníctvo. Nielen vy. Vlkolaci. Démoni. Bosorky. Džinovia. Všetky rasy, aké ťa len napadnú. Vy ste boli to zlo na počiatku vekov.“ Odmlčal sa a narovnal sa do svojej plnej výšky. „Čuduješ sa inkvizícii? Patrilo vám to! Ľudia nezabudli. Právom ste démonizovaní a ja by som svoj čin zopakoval aj miliónkrát a nikdy ho neľutoval!“
Dario bol mŕtvolne bledý a Angelica v šoku ako ešte nikdy.
Nesmrteľní že stáli za tyraniou? Nesmrteľní, ktorí majú dnes najprepracovanješie zákony, takmer nulové vojny a veci ako hlad, nevoľníctvo, mučenie a znásilnenie poznajú len z učebníc histórie?
Ninja otočil hlavu k rozčúlenému padlému anjelovi. „Zabrzdi trochu, pekelníček. Nevynechal si niečo?“
Angelica si nebola istá, či chce počuť viac. Ani Dario nevyzeral, že zvládne ďalší nával informácií o násilnej krvi, ktorá mu koluje v žilách.
Lucifer zovrel pery a vrátil sa na stoličku.
„No jasné, a vraj nie si stále verný anjelom,“ odfrkol si maskovaný muž. „Pekne im porozprávaj, ako anjeli odsúdili bytosti temnoty na smrť tým, že ich vyhnali z ich skutočného domova.“
„Čo?!“ ozvali sa naraz Angelica aj Dario.
„Prečo sa podľa vás operenci pletú do záležitostí nesmrteľných? Prečo tak veľmi pomáhajú pri problémoch? Nechcú, aby ste zistili, že to ich vinou ste prišli o jediný domov, kde ste nemuseli žiť v strachu a o hlade. A ona,“ ukázal na Angelicu, „je len nástroj, ako spojiť dvor upírov s anjelmi. Poslali ti ju ako budúcu kráľovnú, Dario. Od začiatku im o to išlo.“

15 komentářů: