sobota 25. června 2022

Ďalšie cestovanie v čase potvrdené - USA

 


Dnes si opäť rypnem do citlivej politickej témy. Naše drahé Spojené štáty, krajina neobmedzených možností ktorá nemá systém zdravotného a sociálneho poistenia, platené dovolenky, rodičovské voľná a zdravý rozum, práve zrušila zákon garantujúci osobám s maternicou/dělohou právo na bezpečný potrat a vrátili sa tak o 50 rokov do minulosti. No nie je krásne vedieť, že pre štát a mužov obecne máte hodnotu len ako chodiaci inkubátor?

 

A pre všetkých, ktorí si hovoria – Európa by to nikdy nedovolila, pripomeňme si Poľsko, Maltu, a zmráka sa už aj nad Portugalskom, Maďarskom a Francúzskom. Poľsko dokonca zašlo až do takého extrému, že vytvorilo centrálny zoznam tehotných osôb, aby mohli odkontrolovať, či porodili a náhodou nevyhľadali možnosť potratu nelegálne alebo v zahraničí.

 

V USA, kde z 50 štátov už 25 tento zákon plne prijalo, je momentálne zakázané vykonať potrat aj v prípade incestu, znásilnenia, mimomaternicového tehotenstva, ohrozenia života tehotnej osoby alebo smrti plodu. Desiatky žien sú vo väzbe za to, že samovoľne potratili, pretože štáty ako Texas udeľujú odmenu 10 000 dolárov za nahlásenie prerušeného tehotenstva. Áno, aj v prípade samovoľného potratu, ktorý ako my ženy vieme, je úplne bežný pre prvý trimester. A mimomaternicové tehotenstvá sú vždy smrteľné, pokiaľ nie je vykonaný potrat. Plus USA pracujú na legislatíve ktorá zakazuje prístup k antikoncepcii.

 

Ale poďme si rozobrať prečo sa toto deje. Ako všetci vieme, zásterka pre tieto zákony je “právo na život“ pochádzajúca od kresťanských náboženstiev. Áno, kresťanských. Judaizmus priamo hovorí, že žena má právo na potrat, dokonca je nutné ho v niektorých prípadoch vykonať, pokiaľ je jej život ohrozený. Ešte aj Taliban vyznávajúci extrémnu verziu Islamu uznáva právo na potrat v prípade incestu, znásilnenia a ohrozenia života.

 

Podstatné sú dva faktory. Tí, ktorí čítali knihu Sapiens vedia, že pokiaľ má väčšia grupa jedincov zostať pohromade v harmónii, je potreba jej dať akúsi nadradenú, často magickú entitu ktorá ich zjednotí v rovnakých hodnotách. Jedná sa o skupinu presahujúcu 150 osôb. Takže v podstate náboženstvo je nástroj ako zjednotiť (nie nevyhnutne ovládať) masy ľudí. Je to zásterka, krásny príbeh ktorý vás núti byť hrdý a bojovať za hodnoty ktoré vám boli vnútené alebo dookola omieľané.

Druhý faktor je až smiešne jednoduchý – ekonomika. A ten tu chcem rozobrať, aby sme pochopili ako práva žien idú proti záujmom bohatých.

 

Aby som skrátila extra dlhú prednášku, pokúsim sa sústrediť na to podstatné a opomeniem mnoho detailov (inak by tu bolo asi desať príspevkov).

Ako asi všetci vieme, žijeme v období systému nazývanom kapitalizmus, konkrétne posledné štádiá kapitalizmu (late stage capitalism). Kto presne nepozná jeho špecifiká, doporučujem google len pre základné pochopenie. Kapitalizmus sa odvíja od prelomovej teórie pána Johna Maynarda Keynesa, ktorá znela krásne ale v konečnom dôsledku všetko pokašľala.

 

Štáty a ich predstavitelia sú entity ktoré manipulujú s miliardami eur získaných z daní a poplatkov jedincov na ich území. V teórii majú byť tieto dane využité na zlepšovanie životnej úrovne, stavbu infraštruktúry a v nevyhnutnom bode na obranu. V praxi sú využívané na kúpu víl a jácht štátnych predstaviteľov.

 

A tu je ten zádrhel. Väčšina daní prichádza od strednej a nižšej triedy, ktoré pracujú aby mohli prežiť a teda nemajú na výber. Korporácie sú od daní často oslobodené a bohatá elita si ich zase odkladá v daňových rajoch.

A prečo korporácie nič neplatia? Pretože objavili krásnu dieru v tomto systéme. Keď štát začne požadovať dane za ich megapríjmy, povedia že ak majú platiť dane, odídu z oblasti a teda prepustia všetkých svojich zamestnancov. Čo by poviedlo k tomu, že ani len dane ich zamestnancov štátu neprídu a ešte bude aj musieť platiť dávky v nezamestnanosti.

Bremeno daní je teda plne na strednej a nižšej vrstve.

 

A teraz dva protichodné tvrdenia – nízka natalita proti vysokej natalite.

Nízka natalita je niečo, s čím sa potýka Európa aj Severná Amerika. Ľudia preferujú finančnú stabilitu, aby dali svojim deťom viacej pohodlia. Ženy už nie sú majetkom a preto nie sú povinné vstupovať do manželstiev a rodiť deti. To je pre korporácie neprijateľné, pretože čím menej ľudí, tým menej pracovníkov, z ktorých si môžu vyberať a eventuálne budú musieť začať zvyšovať mzdy, aby niekoho presvedčili, aby k nim išiel pracovať. Ak je ľudí v oblasti priveľa, obzvlášť chudobných, budú robiť hoci aj pod cenu, len aby nehladovali. Tak vzniká moderné otroctvo a vykorisťovanie, ktoré vidíme v Indii alebo Bangladéši. Takisto čím väčšia chudoba, tým nižšie vzdelanie. Ale všetci vieme, že urobíme všetko pre to, aby sme utíšili hlad.

 

Do toho máme faktor vysokej celosvetovej natality. Na svete je cez 8 miliárd ľudí, pričom Zem uživí len okolo 5 miliárd. To umožňuje korporáciám zvyšovať ceny. Prečo? Pretože keď je o komoditu väčší záujem, alebo je nedostatková, ľudia urobia všetko pre to, aby ju mali. A výrobca môže ísť hore s cenou, pretože vie že je záujem.


Pripomeňme si, že Zem nie je nafukovacia. Miest na bývanie je obmedzené množstvo. Bytová kríza odobrala celej jednej generácii možnosť vlastniť nehnuteľnosť. Korporáciám vyhovujú vysoké ceny, ktoré si stanovia, pretože to núti ľudí viac pracovať, aby si mohli dovoliť základy.


A sme naspäť pri právach ľudí s maternicou/dělohou. Sme tie, ktoré na svet privádzajú život. Čím viac budeme rodiť, tým viac bude mať štát pracovníkov (v prípade vojny bojovníkov), tým viac môžu korporácie znižovať mzdy, zvyšovať ceny štát daniť nižšie triedy a keďže chudoba plodí nevzdelanosť, cirkev dostane nové ovečky ktoré namiesto toho, aby sa začali brániť, budú žiť v tom, že ich utrpenie a chudoba je vôľa Božia.


Samozrejme, je tu mnoho iných faktorov o ktorých by sa dali napísať eposy – patriarchát, konformita mužov, obchod s ľuďmi, obchod s ľudskými orgánmi, obchod s adoptovanými deťmi (biele deti sú najžiadanejšie zo strany párov, ktoré nemôžu mať deti), pocit rasovej nadradenosti a mnohé ďalšie.

 

Potrat nie je zločin. Nie je to ani len zabitie. Problém našej spoločnosti je romantizovanie tehotenstva ako takého. Predstava, že vo vás je malý človiečik od momentu, keď uvidíte dve čiarky na teste.  Pre tých, ktorí to malé chcú, je to krásne. Ale stále je to z biologického hľadiska len zhluk buniek. Tak ako múka, vajce a mlieko zmiešané dohromady nie sú palacinka, tak plod nie je plnohodnotný človek. Ale čo očakávať od vyznávačov náboženstva založenom na tom, že nejaký nadradený chlapík z oblohy bez súhlasu oplodnil štrnásťročné dieťa?


Ja som osoba, ktorá deti nikdy nechcela a nechce. Robím všetko pre to, aby k oplodneniu nedošlo, ale nič nie je 100 percentné. Psychicky a ani fyzicky by moje telo tehotenstvo nezvládlo. A fakt, že sa trasiem každé štyri roky strachom, či mi banda chlapov, ktorí nikdy v živote nevideli ženský orgazmus a nevedia ani kde je klitoris, odoberie právo na moje vlastné telo a zdravie, je šialený.

 

A len tak pre načrtnutie sveta v ktorom žijeme, rada by som ilustrovala realitu miliónov žien a nanešťastie aj detí. Dôvod prečo som okamžite siahla po antikoncepcii keď mi bola ponúknutá nebol ten, že som bola sexuálne aktívna. Siahla som po nej zo strachu že otehotniem proti svojej vôli, pretože to, že moje NIE nemá pre chlapov žiadnu váhu som sa naučila keď som mala zasraných sedem rokov!!!

 

Príde deň, keď budeme zatlačené do kúta a keď nebudeme mať čo viac stratiť. Smerujeme tam. A možno to nebude za môjho života, ale zrodí sa generácia, ktorá siahne po zbraniach a vydá sa na krížovú výpravu za práva každého kto môže otehotnieť. A tie práva si vezmeme naspäť krvavým násilím, presne tak ako nám boli zobrané. A či už to bude z môjho hrobu, iného sveta alebo pekla, tejto generácii budem s hrdosťou salutovať.


Aby si už žiadna žena nemusela nechávať vytetovať Medúzu...

 

 


15 komentářů:

  1. Ďakujem a súhlasím s tebou muži nepoznajú význam slova NIE

    OdpovědětVymazat
  2. Ľudstvo zaradilo spiatočku a riadne duplo na plyn 😡

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem, je to smutné, ale čistá pravda ☹️

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za zajímavý příspěvek a souhlasím s tebou. Ja za sebou mám poměrně náročnou minulost kvůli nepovedenemu otěhotnění, pak taky potrat a zamkle těhotenství v prvním trimestru. Nedokážu si představit že bych nedostala takovou lékařskou péči jakou jsem měla a neměla žádnou možnost s tím něco dělat, jen čekat co moje udělá nebo co se stane. Tohle co teď vymysleli v Americe je proti zdravému rozumu a hlavně to ohrožuje zdraví všech žen.

    OdpovědětVymazat
  5. To je dost děsivé co teď uzákonili v USA. Věděla jsem , že se brojí proti potratům, ale myslela jsem že se to netýká žen, které těhotenství ohrožuje na životě a už vůbec těch co potratí samovolně. To musel vymyslet jen totální hajzl. I ženy jež otěhotní následkem zneužití či znásilnění by neměli být nuceny dítě donosit. Je to nové znásilnění těla i duše. Je to vážně hrůza!!!! Bohužel je to realita pro mnohé ženy a já s nimi velmi soucítím.

    OdpovědětVymazat
  6. Bože dievča, je neuveriteľné ako mi zase hovoríš z duše. Cítim to často pri čítaní tvojich kníh. Rozhodne by mi nevadilo, keby si este viac rozvinula svoje myšlienky a dopisala aj to, co si ubrala kvôli tomu, aby si nás nenudila. Popri tom množstve blbých kometov, ktore väčšinou píšu chlapi, ktorych sa to netýka je osviežujúce čítať komentár, ktorý fakt má čo povedať. S tvojim dovolenim ho skopírujem ( ak sa to bude dať) a pošlem ho babám, ktoré ho ocenia rovnako ako ja. 💖 NoemiN

    OdpovědětVymazat
  7. No, neda sa skopírovať, co je hrozná škoda, lebo je úžasný 🤔😒

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, na blogu mám kód ktorý bráni kopírovaniu, ale ak mi dáš kontakt, rada ti pošlem originál:) túto správu veľmi rada rozšírim kamkoľvek sa bude dať

      Vymazat
    2. noemi-n@post.cz Ďakujem 💖

      Vymazat
  8. Tvé postřehy k současnému dění jsou vždy nejen velmi zajímavé, ale taky pravdivé! S tvými názory se plně ztotožňuji a to, co se děje, je opravdu obrovský skok do minulosti 😢 Ani se nechce věřit, že je něco takového možné 😟 Moc děkuji 😊

    OdpovědětVymazat
  9. Toto je úplně šílené... Řítíme se někam, s prominutím, do hajzlu. Já děti nemám, ne že bych si je nepřála, ale prostě se mi nepodařilo najít svoji "spřízněnou duši" a ani náhodou jsem nikdy neotěhotněla. Považuju se teď za ženu ve středním věku. Na nic si nemůžu stěžovat a mám vlastně pěkný život. Nejmladší generace mi ale začíná být líto, nevidím pro ně do budoucnosti nic pěkného... Asi se vrátíme do doby ledové.. Ale já jsem fakt jinak velice vtipná, veselá a optimistická, ale bohužel realista.

    OdpovědětVymazat