čtvrtek 1. prosince 2022

Svet po konci sveta

 


Zdravím všetkých! V dnešnom príspevku by som rada priblížila postapokalyptický svet, v ktorom sa Ellinor a zvyšok našich hrdinov pohybujú, a hlavne prečo tak vyzerá.

 

Vopred vás varujem že tu bude veľa krutých vedeckých faktov.

 

V prvom rade si priznajme, že už náš terajší stav je viac než katastrofický a sme na pokraji hneď niekoľkých kolapsov. Kolapsy sa však dajú kontrolovať ak je vôľa a čas, o čo sa snažíme, ale pravdepodobne nie dostatočne. Primárne opisujem Európu, keďže s jej finančným, sociálnym, právnym a politickým fungovaním som najviac oboznámená.

 

Takže začalo to tým, že Archanjel Sachiel dal ľuďom najavo, že nie sú koruna tvorstva a žiadny Boh nad nimi nestojí. Následne na to prišli Jazdci a rozšírili choroby, vojny, nedostatok potravy a zvýšili úmrtnosť. Ako sa toto všetko odrazí na našom správaní?

 

Prvé čo padne je kapitalizmus a peňažný systém ako taký, ktorý je založený len na fikcii, štátnej regulácii a silných zákonoch. Ako si dokážeme predstaviť, štáty a celky takúto ranu neustoja, pretože ľudia sa začnú búriť, panikáriť, a nikto im nepríde na pomoc. Vo vysoko rozvinutých sociálnych štátoch ako sú tie škandinávske sa armáda možno postaví na obranu ľudí, ale v drvivej väčšine, ako ukazuje skúsenosť, sa armáda stane samostatnou a veľmi nebezpečnou entitou.


Akonáhle sa otrasie vládna štruktúra, peniaze prestanú mať hodnotu. Ľudia sa vrátia k výmennému obchodu a zlato pre nich bude zbytočnosťou. Skutočne cennými sa stanú jedlo, čistá voda, hygienické potreby, lieky, vakcíny a ako obvykle – zbrane.

 

Čo nás rozdelí ďalej je bežný tribalizmus – rozštiepia sa národy, ale aj rasy, jazykové skupiny, kultúrne celky. Ľudstvo ako také nie je dostatočne vyspelé, aby akceptovalo rôznorodosť pokiaľ im to neprikážu zákony (som si istá, že príklady nemusím uvádzať vo svetle súčasných udalostí všade naokolo).

 


Samozrejme, máme tu špeciálnu skupinu obyvateľov našej planéty – super boháčov. Jedná sa o veľmi malé množstvo ľudí so zdrojmi umožňujúcimi im pripraviť sa na kolaps. Nie je tajomstvom, že to už urobili – články aj ich priznania sú dostupné na internete. V skratke, tieto rodiny a pár vybraných sluhov majú postavené sebestačné luxusné bunkre so zásobami pre celé generácie. Takisto vo veľkom skupujú majetky na miestach kde sa predpokladá, že civilizácia má najväčšiu šancu prežiť vďaka geografickým, geologickým a biologickým podmienkam. Opäť, je to len prostý výskum dostupný na internete. Jedná sa o miesta ako Nový Zéland, Malta, Island. V podstate ostrovy s dostatočnou infraštruktúrou, technológiami a možnosťami sebestačnosti.

 


Ďalším faktorom je pád technológií. Internet pôjde prvý, pretože je závislý od neustálej kontroly a riadenia satelitov. Ak nastanú nepokoje a padnú vládne štruktúry, inžinieri nebudú zadarmo sedieť a programovať. A takisto sme sa mohli presvedčiť, že je veľmi ľahké prísť o elektrickú energiu, čo je devastačné.


Svet má tri navádzacie systémy – GPS vlastnené armádou USA, Galileo pod záštitou Európskej únie a Glonas patriaci Rusku. Pokiaľ sa niekto nájde a prevezme nad nimi kontrolu, bude mať neobmedzenú moc. Ak nie, satelity eventuálne popadajú na Zem. Nielen navádzacie, úplne všetky. A máme ich obrovské množstvo. Bude z nich smrteľný meteorický roj.


Po zničení/straty ovládania satelitov a nefunkčnosti dodávok elektriny sa zima stane smrteľnou a môžeme očakávať masívne požiare.

 

Čo nám ukazuje skúsenosť je aj fakt, že postavenie žien sa plne zrúti. Za celú zaznamenanú históriu sme boli druhotriednymi občanmi a v mnohých častiach sveta naďalej sme. Aby sme sa pochopili – žijeme v období patriarchátu, kde svet je naďalej robený, prispôsobovaný a dizajnovaný pre mužov a je to tak od počiatkov zaznamenanej histórie. Aj k tomuto sú rozsiahle výskumy, ale ako príklad uvediem len pár známych faktov: medicínsky výskum vylučuje ženy, pretože náš cyklus im rozhadzuje dáta (všetky lieky sú testované na mužoch, preto v mnohých prípadoch pre nás nefungujú alebo nám škodia); všetky bezpečnostné prvky v autách sú robené na mužskú anatómiu a preto pri nehodách umiera o 30% viac žien; muži majú stále legislatívnu moc rozhodovať o našej telesnej autonómii (Poľsko, USA,...). Čo tým chcem povedať je, že len čo nebude donucovací orgán regulovať porušenia práv, opäť sa staneme tovarom a nástrojom. Príkladom postavenia žien po kolapse môže byť Afganistan, kde ako všetci vieme, sa k moci dostalo extrémistické náboženské hnutie a ekonomika krajiny sa zrútila. Vo výsledku nastal obrovský hladomor, nedostatok potravín a chudoba. V momente keď sa zhoršili podmienky, začali sa predávať za peniaze, dobytok a jedlo dievčatká z chudobných rodín a najnovšie správy hovoria aj o násilnom predaji ich orgánov. Prvé po čom sa siahlo a čo bolo považované za príťaž sú ženy. Napriek tomu správy hovoria, že krajina je veľmi bezpečná pre mužov.


Či si to pripustíme alebo nie, nebyť blahobytu, komunikačných technológii a akej-takej demokracie, naše postavenie by sa nelíšilo od dobytka a to je niečo, čo musíme napraviť.

 

 

Znepokojivou vecou, ktorú ani len katastrofické filmy neberú do úvahy, sú tisícky jadrových zbraní a elektrární po celom svete, ktoré potrebujú počítače a ľudí na kontrolu, reguláciu a udržiavanie. Elektrárne začnú vybuchovať prvé za predpokladu, že nemajú protokoly pre zastavenie fúzie v prípade spadnutia programov. Jadrové zbrane sú poväčšine v relatívne bezpečných silách alebo na opustených ostrovoch, ale očakáva sa že ak nebudú mať údržbu, jedna po druhej vybuchnú.

Zem zavalí rádioaktivita, ale nie plne. Bude sa skôr jednať o lokálne zamorenia. Bomby sú paradoxne menej škodlivé ako elektrárne.

 

 

Ďalší strašiak na ktorého sme zabudli a ktorý nás prakticky rozdrví, sú choroby o ktorých sa pomaly ani nepíše v učebniciach histórie. Bez technológií nebudeme mať filtráciu vody, splachovanie a fungujúcu kanalizáciu.

Prvá na scénu sa dostane cholera, prakticky do pár mesiacov. A keďže nikto z nás nevie ako sa zachovať v prípade jej objavenia, epidémia sa rýchlo rozšíri. Takmer okamžite sa k nej pripoja hepatitídy.

Vzhľadom k faktu, že už teraz nám klesajú očkovania detí proti bežným neduhom, pretože ľudia uveria každej hlúposti, svoju prítomnosť dajú najavo obrna, záškrt a ružienka/zarděnky/rubella.

Tiež nikto viac nebude vyrábať kondómy, takže rapídne stúpne HIV/AIDS.

Zvláštnosťou by podľa expertov mohol byť mor. S prihliadnutím k početným epidémiám v Európe sa ukázalo, že tí čo prežili majú špeciálnu genetickú mutáciu, ktorá nám zľahčí priebeh tejto choroby a umožní nám prežiť. Bohužiaľ táto istá mutácia spôsobuje širokú škálu autoimunitných ochorení. Jedná sa však len o európske obyvateľstvo.

Umierať sa teda nebude len na choroby, ale aj na všetko, čo vyžaduje lieky alebo špecifickú stravu – astma, celiakia, crohnova choroba, diabetes, anémia, a samozrejme všetko čo si vyžaduje liečbu antibiotikami, predovšetkým infekcie. Ebola bude masaker.

A zubári tiež nebudú sedieť vo svojich moderne vybavených ordináciách závislých od dodávok energií, prostriedkov a našich obľúbených lokálnych anestetík (ja som včera dostala dva a bolo mi málo!).

Možno udriem na citlivú strunu, ale keďže mnohé z vás sú matky, asi viete že ani pôrod nie je ľahká záležitosť. Novorodenci často potrebujú pomoc s dýchaním, inkubátory, injekcie vitamínu E a v mnohých prípadoch mlieka pokiaľ ho matka nemá dostatok.

Vo výsledku strata všetkého tohto pohodlia povedie k smutnej štatistike jedného živého novorodeniatka z troch.

 

 

Na čo sme si ešte tak krásne zvykli? Na náš drahý (vďaka pánovi Vladimirovi doslova) benzín. K úľave životného prostredia sa samozrejme prestane ťažiť ropa, čo nám odsekne prísun pohonných hmôt. Ibaže ak by si aj niekto urobil zásoby, benzín má dátum spotreby – jeden až dva roky. Zbohom autá a lietadlá!

 

A ľudia? Asi si všetci myslíme, že nám to konečne dá ranu a poučíme sa, ale zatiaľ nás absolútne nič v histórii nenaučilo. Ani len objavením Sachiela sa nestratia náboženské hnutia – naopak. Pritvrdia. Obrátia svoju pravdu a svoje tvrdenia. Extrémizmus to len posilní. Začnú vznikať izolované komunity naďalej praktikujúce nejakú pokrivenú formu náboženstva (všetkých druhov) a pravdepodobne budú budovať malé armády, aby mohli získavať zásoby a nové ovečky. Pád sveta pre nich bude to najlepšie, čo sa mohlo stať. Stratia sa gigabajty vedeckých výskumov, eventuálne sa pre teplo budú musieť páliť knihy a ak nie pre teplo, tak pre to, že nás nebude mať kto zastaviť. To všetko platí aj pre múzeá, výskumné laboratóriá a archívy.

 

 

Čo som celým týmto textom chcela povedať – prvotný šok z náhlej zmeny spôsobil, že svet stratil mnohé, dobré aj zlé. Ľudia sa budú búriť, hnevať, bojovať a zabíjať. Homo Homini Lupus.

Je to svet, ktorý sme si vytvorili a myslenie, ktoré sme podporovali. Prvé roky možno budú katastrofické, ale zmena k lepšiemu môže nastať. Takže áno, poviedky budú v istom slova zmysle temné pre smrteľníkov, ale napriek tomu čo som vám opísala to nebude dramatický krvák ktoré tak radi pozeráme v televízii.

V priebehu rokov a dekád sa mnohé zmení, vrátane ľudí a v konečnom dôsledku každý kto sa s nimi vozí na planéte. Len som chcela, aby sme si všetci uvedomili aký krehký je náš supermoderný svet.

 

 

Pre tých čo ste ešte pri mojich slovách nezaspali, ďakujem za pozornosť a prajem vám krásny zvyšok dňa :-)


P.S.: Michel Francúzsky posiela pozdravy zo svojho trónu!





25 komentářů:

  1. Ďakujem, síce som pri čítaní mala husiu kožu 🤔🤔🤔

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tenhle "článek" 😍 bohužel je úplně pravdivý a je dost pravděpodobné že se něco takovéhohle může stát 😒😔

    OdpovědětVymazat
  3. Smutné, ale bohužel pravdivé. Moc děkuji za tento "náhled". 👍🤩

    OdpovědětVymazat
  4. Aano. Naprostá pravda.

    OdpovědětVymazat
  5. Je divné, že jediné co mi z toho apokalyptického scénáře přijde děsivé. Je to jak sexy je ten týpek na fotce.. 🤔😅 Je to jako když schodíte bombu a jako dekor vzniklý kráter zasypete květinami.. aby se vzniklý útvar líbil 🙈 PS: berte mě s nadhledem 14dni jsem měla doma 3 nemocné děti do 5ti let. 🙈 Taková malá apokalypsa... a ano pokaždé když byla nějaká bitka jsem přemýšlela zda jsou jako vážně všechny moje a nestala se nějaká chybka v porodnici... či zda je nějaká lhůta pro reklamaci.. či kolik by se jich asi vešlo do babyboxu.. (přece neprodám děti že.. při tom v jaký ráži byli by mi je nikdo nekoupil.. 🤫 ) ...to je humor mimochodem 😉

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem po pár dnech otevřela zprávy na internetu a mám zase po náladě na celý následující týden. Myslela jsem že existuje něco jako selský rozum a lidskost. Mýlila jsem se. Chtěla bych ale vědět nakolik je to, co pohlaváři předvádí blbost a nakolik úmysl.
    Jinak- mám moc ráda Vaše psaní a těším se na pokračování příběhů. Často se před spaním vracím ke všem dostupným knihám a těch prvních sedmnáct už budu znát zpaměti. Děkuji Vám.

    OdpovědětVymazat
  7. Bohužial, ale súhlasim. Ľudstvo je nepoučiteľné😥 Ja len dúfam, že sa toho nedožijem. I keď, sme v takej dobe, že sa môže stať čokoľvek. Ale aspoň tu máme Alex, ktorá nám píše super príbehy so šťastným koncom. Tvoje príbehy milujem a opakovane sa k nim vraciam. Michel Francúzsky je taaak sexy, už sa teším na jeho príbeh😍😍😍 Díky Alex🥰🥰🥰

    OdpovědětVymazat
  8. Smutné, ale pravdivé

    OdpovědětVymazat
  9. Vždy, když nad tím takhle přemýšlím, tak mám depres a ty jsi to teď všechno shrnula do jednoho článku. Děsivé, ale pravdivé. Bohužel:-( děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Moc děkuji, je to všechno ptavda co jsi napsala. My lidi si fakt musíme uvědomít,že náš život je křehký. 😘😘😘

    OdpovědětVymazat
  11. No nikdy jsem si nedělala iluze a tohle bylo jasné a stručné shrnutí... Pár informací pri mě bylo nových např. satelitní systémy. Takže díky a doufám, že ve tvých povídkách to s lidstvem dopadne lépe, než by ro bylo ve skutečnosti

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji za vysvětlení. Bohužel je lidstvo nepoučitelné.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak k tomu nemám co dodat a pro zachování si zdravého rozumu o těchto věcech moc nepřemýšlím. A Michel Francúzsky je úúúžasný!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Bohužel souhlasím se vším,co jsi napsal . Člověk člověku vlkem. To budou platit vždy.

    OdpovědětVymazat